Nave militare au pătruns din nou în apele teritoriale ale Japoniei

Nave chineze în arhipelagul Senkaku
Nave chineze în arhipelagul Senkaku (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)

Trei nave guvernamentale chineze au pătruns joi la ora locală 09.30 (00.30 GMT) în zona de 12 mile marine (peste 22 km) care înconjoară arhipelagul Senkaku, în Marea Chinei de Est, a anunţat paza de coastă niponă, citată de AFP. Insulele Senkaku sunt revendicate şi de Beijing care le numeşte insulele Diaoyu.

În ziua de 5 mai, nave chineze au pătruns de asemenea în apele teritoriale ale insulelor Senkaku. În luna aprilie, nave guvernamentale chineze au efectuat mai multe manevre în jurul arhipelagului. Japonia a reacţionat prompt şi a transmis o notă de protest ambasadorului Chinei la Tokyo. China a trimis cu regularitate nave şi avioane în jurul acestor insule nelocuite, după ce statul nipon a cumpărat de la proprietarul lor japonez trei dintre cele cinci insule în septembrie 2012.

Prim-ministrul Japoniei Shinzo Abe, a accentuat în aprilie că Japonia va respinge „prin forţă” orice încercare a Chinei de a debarca în insulele Senkaku.

În multe oraşe din China au avut loc timp de o săptămână manifestaţii antijaponeze, uneori destul de violente. Ca urmare a tensiunii crescânde, Japonia a mobilizat 600 de oameni şi 12 nave pentru a supraveghea şi proteja insulele Senkaku pe care le administrează.


Arhipelagul Senkaku este situat la 200 km nord-est de coastele Taiwanului, care le revendică de asemenea şi la 400 km vest de insula Okinawa (în sudul Japoniei). Pe lingă poziţia strategică, se pare că insulele Senkaku deţin resurse energetice în platoul său marin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe