Iurie Leancă propus la funcţia de prim-ministru de către PLDM
alte articole
Prim-ministrul interimar, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă va fi candidatul la funcţia de prim-ministru din partea Partidului Liberal Democrat. În cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele formaţiunii, Vlad Filat a anunţat această candidatură. El a menţionat că această decizie a fost adoptată şi în cadrul Biroului Politic al PLDM.
Potrivit lui Filat, candidatura lui Iurie Leancă va fi înaintată preşedintelui ţării Nicolae Timofti, care potrivit Constituţiei urmează să semneze un decret în ce priveşte numirea candidatului în funcţia de prim-ministru. "După semnarea acestui decret, noi suntem gata să începem negocierile în vederea formării majorităţii parlamentare sigure şi a unui Guvern pro-european, a declarat Filat.
Potrivit opiniilor lui, PLDM va insista pe desfăşurarea negocierilor fără condiţionări prealabile, de asemenea, se va insista pe depolitizarea instituţiilor statului" în baza principiilor clare unde nu-şi au locul speculaţiile, interpretările şi manipularea".
"De acum încolo nu vom ceda şantajului. Vom insista pe desfăşurarea unor negocieri transparente, după fiecare rundă este necesar să se anunţe rezultatele, să fie făcute publice acordul de formare a majorităţii parlamentare, principiile de formare a Guvernului şi distribuirea responsabilităţilor. Evident, ultimul cuvânt trebuie să aparţină candidatului la funcţia de prim-ministru care este obligat să asigure formarea unui Guvern funcţional pentru ca nici prim-ministrul şi nici Guvernul să nu fie legat de mâini şi de picioare aşa cum a fost în ultimii ani. Aici nu trebuie să existe loc pentru compromis", a subliniat liderul PLDM, Vlad Filat citat de către infotag.
El a anunţat despre disponibilitatea formaţiunii de a purta negocieri cu Partidul Democrat, grupul reformatorilor din cadrul Partidului Liberal şi cu deputaţii neafiliaţi, "cu cei care împărtăşesc aspiraţia de a crea un viitor european pentru cetăţenii din Republica Moldova" . "Nu vom purta negocieri cu grupul Ghimpu pentru ca aceşti deputaţi nu au capacităţile necesare de a lucra în echipă pentru realizarea sarcinilor propuse în vederea integrării europene", consideră Filat.
Fiind întrebat de jurnalişti despre posibilele negocieri cu comuniştii, Filat a menţionat că "deputaţii comunişti pledează deschis pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi nu vor crearea unui Guvern".
"În acest caz eu nu le împărtăşesc viziunea, însă, le respect poziţia. Aceasta este o poziţie mult mai onestă decât a unor colegi, care în discuţii se pronunţă împotriva alegerilor, iar de facto fac totul pentru a le provoca", a spus Filat.
La rândul său, candidatul la funcţia de prim-ministru Iurie Leancă a îndemnat participanţii la viitoarele negocieri să dea dovadă de "responsabilitate şi maturitate".
"Ţara are nevoie de o perioadă de stabilitate pentru a duce reformele până la capăt şi de a oferi cetăţenilor posibilitatea de a beneficia de rezultatele acestor reforme. Ei trebuie să se convingă de faptul că reformele sunt implementate pentru a spori nivelul şi calitatea vieţii", a menţionat Leancă.
El a remarcat că în mare parte, programul Guvernului a fost elaborat în baza rezultatelor negocierilor anterioare. Acum "urmează să se discute despre posibilitatea unei majorităţi parlamentare stabile care să-şi asume responsabilitatea pentru realizarea acestui program".