Italia: UE să folosească zboruri charter pentru transportul în Europa a migranţilor consideraţi eligibili
alte articole
Ministrul de Externe al Italiei a prezentat duminică o serie de propuneri privind restructurarea răspunsului Uniunii Europene la criza migraţiei, care a deteriorat relaţiile dintre Italia şi vecinii săi din bloc, potrivit Deutsche Welle.
Cererile de azil ar trebui să fie înregistrate în centre UE localizate în afara blocului, a susţinut Enzo Moavero Milanesi într-un interviu acordat duminică publicaţiei Corriere della Sera. Persoanele considerate a fi eligibile pentru azil ar urma să fie transportate în bloc cu zboruri charter, evitând traficanţii de persoane şi călătoriile periculoase peste mare, a sugerat ministrul.
“Cei care au dreptul la azil trebuie să poată călători în condiţii demne, nu în mâinile infractorilor”, a adăugat el.
“Migranţii nu caută ţărmurile italiene, greceşti sau malteze. Ei vor să ajungă în Europa. Prin urmare, trebuie să găsim o soluţie în interiorul unui cadru european”, a declarat Milanesi publicaţiei.
Refugiaţii care sosesc în Europa ar trebui să fie distribuiţi pe teritoriul blocului în conformitate cu unele “criterii obiective şi clare”, însă “sistemul va funcţiona doar dacă cooperează un număr suficient şi semnificativ de ţări UE”, a subliniat Milanesi.
De asemenea, oficialul italian a sugerat că forţele de poliţie şi de securitate europene ar trebui să coopereze pentru a lupta împotriva traficului de persoane şi a propus investiţii mai mari în ţările de origine ale migranţilor – posibil finanţate prin obligaţiuni UE – pentru a ajuta la consolidarea structurii sociale a acelor state.
Milanesi urmează să prezinte, luni, sugestiile sale colegilor din UE în Consiliul pentru Afaceri Externe, situat la Bruxelles. Omologul său german Heiko Maas a afirmat sâmbătă că se aşteaptă să se facă “un pas decisiv înainte” în cadrul discuţiilor.
Ezitările recente ale Italiei şi Maltei de a primi în porturile lor ambarcaţiuni care au la bord migranţi salvaţi în Mediterană au redeschis problema spinoasă a împărţirii acestei poveri între statele membre ale blocului.
De când Italia a ales un guvern populist anul trecut, ţara şi-a închis practic porturile în faţa navelor umanitare, iar acestea trebuie să stea în largul mării timp îndelungat.