Italia/Torino: Întreprinzătorii străini creează locuri de muncă, o cincime dintre angajaţii patronilor români sunt italieni
alte articole
În actuala perioadă de criză, întreprinderile înfiinţate de străini la Torino se descurcă atât bine încât reuşesc să creeze locuri de muncă iar în unele cazuri să angajeze chiar lucrători italieni. Acestea sunt datele ce rezultă din cercetarea efectuată de ''Camera de Comerţ din Torino'', împreună cu ''Institutul Fieri'' şi prezentate miercuri, la centrul de conferinţe ''Torino Incontra''. Potrivit cercetării, atunci când sunt angajaţi, românii sunt apreciaţi în mod deosebit în sectorul construcţiilor, în timp ce atunci când sunt patroni, o cincime dintre angajaţii românilor sunt italieni, relatează cotidianul La Repubblica.
'In pofida prelungirii crizei, munca imigranţilor continuă să crească, confirmând rolul esenţial pe care l-a asumat în sistemul nostru de producţie'', a declarat Ferruccio Pastore, directorul ''Institutului Fieri''.
Numărul imigranţilor angajaţi a crescut cu 4% în ultimii doi ani, în timp ce ocuparea forţei de muncă în rândul italienilor a crescut foarte puţin.
Un rol foarte important este cel asumat de noile întreprinderi înfiinţate de imigranţi. Companiile străine înregistrate la Camera de Comerţ, în 2011, au crescut cu 3,7% comparativ cu 2010, ajungând la un total de 31.235.
Este vorba mai ales de întreprinzători tineri: 64% au vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani. Potrivit La Repubblica, interesantă este şi cifra referitoare la angajările companiilor străine în perioada cuprinsă între 2008 şi 2011. Rezultă că întreprinzătorii chinezi angajează, în 90% dintre cazuri, conaţionali de-ai lor, în timp ce albanezii sunt mai 'multiculturali' - doar 45% din angajaţii lor sunt compatrioţi, în timp ce 55% sunt italieni şi alţi străini.
Tot în aceşti trei ani, românii patroni de companii au angajat aproximativ 5.500 de persoane, dintre care o cincime sunt de naţionalitate italiană.
Conform datelor Istat, în 2011, angajaţii străini în provincia Torino s-au cifrat la ceva mai puţin de 130.000, circa 14% din total. Sunt lucrători care desfăşoară munci cu calificare redusă, în special în sectorul construcţiilor (33% dintre persoanele angajate în acest sector şi 36% din totalul lucrătorilor străini) sau în sectorul serviciilor (84% dintre femeile străine muncesc ca îngrijitoare sau menajere).
Potrivit secretarului general al ''Camerei de Comerţ din Torino'', Guido Bolatto, 'punctele forte' care au permis forţei de muncă străine să reziste într-o perioadă de criză sunt 'motivaţia, nivelul ridicat de instruire şi flexibilitatea, care fac ca străinii să fie deosebit de apreciaţi de întreprinzătorii italieni, în special în anumite sectoare''.
În mod deosebit românii şi egiptenii sunt foarte apreciaţi în sectorul construcţiilor, unde demonstrează că sunt foarte competenţi, în timp ce indienii şi sikh sunt angajaţi în domeniul produselor lactate. Cercetătorii de la ''Institutul Fieri'' au explicat acest fenomen şi prin existenţa de 'social networks'' în rândul imigranţilor, relaţii de apartenenţă şi de încredere, informare de la om la om şi înrudiri. Astfel, întreprinzătorii care conduc companii mici şi micro-companii preferă să angajeze lucrători compatrioţi.
Cercetarea a relevat însă şi unele date negative: în pofida specializării, a puternicei motivaţii şi a flexibilităţii, salariile lucrătorilor străini sunt mai mici decât cele ale italienilor. În medie, străinii câştigă 975 de euro pe lună, cu 336 de euro mai puţin decât italienii.