Italia-Siria: jurnalistul Domenico Quirico eliberat: "e ca şi cum am stat cinci luni pe Marte"

Mioara Stoica
09.09.2013

Domenico Quirico, jurnalistul publicaţiei La Stampa a fost eliberat duminică după ce adispărut în Siria pe 9 aprilie: „N-am fost tratat bine. Am încercat să le povestesc despre revoluţie, dar aceasta, probabil, m-a trădat”. „Este ca şi cum aş fi stat cinci luni pe Marte. Şi am descoperit că marţienii sunt foarte răi". Acestea sunt primele cuvinte ale lui Domenico Quirico imediat după aterizarea sa la aeroportul Ciampino din Roma, la miezul nopţii trecute.

Quirico este liber doar de câteva ore, după cele 150 de zile de captivitate în Siria. A fost întâmpinat de ministrul de Externe Emma Bonino şi secretarul general Michele Valensise la coborârea din avionul de stat Falcon.

Quirico a apărut foarte încercat, cu ochii înfundaţi, îmbrăcat cu un tricou alb, cu barba crescută şi şchiopătând uşor. Întrebat dacă i-a fost frică, după ce s-a gândit pentru o clipă, a spus: „Cred că da". Cum aţi fost tratat ? „Nu bine”. Dar mai mult decât teama îşi exprimă dezamăgirea. „Este foarte probabil să fi fost trădat de Revoluţie”. Revoluţia care a relatat-o timp de doi ani de pe front, ca martor, întâmpinând riscuri grave: „Nu este revoluţia pe care am cunoscut-o acum doi ani la Alep, seculară, tolerantă. Aceea a devenit altceva".

Quirico a intrat în Siria trecând graniţa libaneză, la 6 aprilie. Fusese deja în Alep şi Idlib, în zonele eliberate de insurgenţi. De data aceasta Quirico a vrut să meargă pe front, acolo unde era mult mai dificil, în zonele disputate între rebeli şi armata regulată din Homs, oraşul martir al revoltei. A fost implicat în contraofensiva condusă de armată şi militanţii libanezi Hezbollah. Pe 9 aprilie a trimis ultimul său sms. Apoi, tăcere.

A început o vânătoare pentru a localiza răpitorii, a stabili contacte şi a începe negocierile.

Conform declaraţiilor lui Quirico, răpitorii săi alcătuiau o amestecătură de insurgenţi, mişcări, profitori de război, eliberarea fiind dificilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor