Italia: Polemici între guvern şi întreprinzători asupra măsurilor împotriva crizei economice (revista presei)

Polemica dintre premierul Mario Monti şi preşedintele Asociaţiei antreprenorilor italieni (Confindustria), Giorgio Squinzi, care a criticat decretul de lege al guvernului, numit 'Spending Review', prin care se reduc cheltuielile administraţiei publice cu 26 de miliarde de euro, până în anul 2014, definindu-l drept 'o serie de măsuri de măcelărie socială', şi reuniunea de la Bruxelles, a Eurogrupului, se află luni pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.
Premierul italian, Mario Monti. (GERARD JULIEN / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.07.2012

Polemica dintre premierul Mario Monti şi preşedintele Asociaţiei antreprenorilor italieni (Confindustria), Giorgio Squinzi, care a criticat decretul de lege al guvernului, numit 'Spending Review', prin care se reduc cheltuielile administraţiei publice cu 26 de miliarde de euro, până în anul 2014, definindu-l drept 'o serie de măsuri de măcelărie socială', şi reuniunea de la Bruxelles, a Eurogrupului, se află luni pe primele pagini ale cotidienelor din Peninsulă.

'Monti îl critică pe Squinzi', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre polemica dintre Monti şi Squinzi şi despre răspunsul dat de premierul italian de la Aix-en-Provence, unde Monti a participat la reuniunea miniştrilor economiei din Europa. 'Declaraţii de acest gen creează probleme economiei italiene şi duc la creşterea diferenţei dintre randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitate la zece ani, şi cele ale Germaniei, faimosul 'spread', care ne îngrijorează deja destul de mult, şi creează probleme şi întreprinderilor din Italia, deci îl invit pe Squinzi să evite să provoace pagube întreprinderilor', a declarat Monti.

Cotidianul roman subliniază însă faptul că durele cuvinte ale lui Squinzi asupra ultimelor măsuri de reducere a cheltuielilor statului italian reprezintă numai ultima declaraţie dintr-o lungă serie de atacuri faţă de politica economică a guvernului. Preşedintele Confindustriei definise deja reforma pieţei muncii ca fiind 'o adevărată porcărie' şi a demonstrat în ultima lună o neobişnuită sintonie cu sindicatul Cgil condus de doamna Susanna Camusso, care a anunţat posibilitatea unei greve generale împotriva guvernului Monti.

În acest context, după părerea lui Monti, criticile din partea unei figuri instituţionale importante, ca preşedintele antreprenorilor italieni, pot avea efecte negative asupra pieţelor financiare mondiale şi asupra evaluării organizaţiilor internaţionale asupra politicii economice a executivului italian. 'Îl invit deci pe Squinzi să fie mai atent, nu din respect pentru guvern, ci din respect pentru întreprinderile din Italia, care luptă împotriva acestei grave crize economice', a mai spus Monti, citat de La Repubblica.

În această polemică a intervenit şi cunoscutul antreprenor Luca Cordero di Montezemolo, preşedintele societăţii Ferrari, fost preşedinte al Confindustria, care îl apără pe Monti. 'Declaraţii ca acelea ale lui Squinzi nu sunt potrivite pentru un preşedinte al întreprinzătorilor şi sunt dăunătoare pentru ţară; Confindustria trebuie să demonstreze responsabilitate, trebuie să apere interesele Italiei şi credibilitatea internaţională a ţării. În acest moment dificil, Italia are nevoie de coeziune socială şi de sprijin total acordat premierului Monti, care, cu mare angajament şi capacitate, încearcă să reconstruiască credibilitatea internaţională a Italiei', a declarat Montezemolo, citat de La Repubblica.

'Monti împotriva lui Squinzi', titrează cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care dedică prima pagină aceleiaşi polemici dintre premierul Monti şi liderul antreprenorilor italieni. 'Italia nu a cerut încă şi nu are intenţia să solicite ajutorul Europei, ci, dimpotrivă, a contribuit la sprijinul acordat de Uniunea Europeană Greciei, Irlandei, Portugaliei şi Spaniei', a mai spus Monti la Conferinţa economică de la Aix-en-Provence, citat de Il Corriere della Sera.

'Summit Eurogrup la Bruxelles', titrează La Stampa din Torino, care scrie despre reuniunea Eurogrupului, de luni, de la Bruxelles, care va fi urmată de o altă reuniune, pe 20 iulie, pentru a discuta despre numeroasele probleme legate de recapitalizarea directă a băncilor din Europa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor