Italia: Nou record al datoriilor publice, care au atins suma de 2.000 de miliarde de euro

Îngrijorarea pentru criza europeană a datoriilor suverane, pentru întârzierea măsurilor în vederea salvării statelor din zona euro şi pentru grava situaţie din Grecia, care probabil va fi nevoită să iasă din zona euro, dar şi preocuparea pentru situaţia Italiei, unde datoriile publice au ajuns în luna iunie la aproape 2.000 de miliarde de euro, se află marţi în atenţia principalelor cotidiene din Peninsulă.
(photos.com)
Epoch Times România
14.08.2012

Îngrijorarea pentru criza europeană a datoriilor suverane, pentru întârzierea măsurilor în vederea salvării statelor din zona euro şi pentru grava situaţie din Grecia, care probabil va fi nevoită să iasă din zona euro, dar şi preocuparea pentru situaţia Italiei, unde datoriile publice au ajuns în luna iunie la aproape 2.000 de miliarde de euro, se află marţi în atenţia principalelor cotidiene din Peninsulă.

'Alarmă pentru fondurile europene de salvare a statelor: Germania riscă să amâne aprobarea', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, probabil, Curtea Constituţională germană nu va putea decide la începutul lunii septembrie asupra fondurilor europene pentru recapitalizarea directă a băncilor, FESF, Fondul European de Stabilitate Financiară, şi MES, Mecanismul European de Stabilitate, din cauza numeroaselor recursuri prezentate de euro-scepticii din Germania. Sentinţa Curţii Constituţionale din Germania, aşteptată cu nerăbdare pe 12 septembrie, asupra aprobării sau nu a fondurilor MES şi FESF, ar putea fi amânată din cauza altor recursuri prezentate de mulţi exponenţi euro-sceptici ai mediilor economice şi universitare din Germania. Judecătorii vor avea deci nevoie de mai mult timp pentru a analiza aceste recursuri.

Vestea a fost anticipată de un articol publicat online, luni, de cotidianul economic german Handelsblatt şi acest lucru ar putea deteriora în mod grav situaţia din zona euro. De asemenea, în Germania, se multiplică semnalele care arată că mediul economic şi financiar din ţara care reprezintă cea mai puternică economie din Europa se pregăteşte activ şi concret să înfrunte cel mai negativ scenariu posibil, acela al ieşirii Greciei din zona euro, aminteşte cotidianul roman menţionat.

Un alt cotidian german, conservatorul Die Welt, a publicat, tot luni, un articol în care scrie că marile bănci germane se pregătesc şi ele să ia măsuri pentru a limita daunele cauzate de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro. O situaţie dificilă, pe care cancelarul german Angela Merkel va trebui să o înfrunte imediat după terminarea vacanţei pe care o petrece în Italia, în regiunea Alto Adige, din nordul Peninsulei, observă La Repubblica.

Situaţia nu este bună nici pentru Italia, unde continuă creşterea datoriilor publice, care au ajuns în luna iunie la cifra record de 1.972,9 miliarde de euro, şi din cauza faptului că Italia a vărsat contribuţia sa la fondul FESF, indică principala publicaţie de la Roma.

'Fondurile pentru salvarea statelor riscă să fie aprobate mai târziu de Germania', scrie Il Corriere della Sera din Milano, care precizează că acest lucru ar pune în pericol strategiile în vederea salvării monedei unice europene. Decizia Curţii Constituţionale germane asupra legitimităţii fondurilor MES şi FESF ar putea fi amânată până după data de 12 septembrie, din cauza unui recurs prezentat de grupul euro-sceptic al lui Markus Kerber, profesor de tehnologie la universitatea din Berlin, unul dintre cei mai îndârjiţi critici ai zonei euro, care s-a inspirat după o măsură similară luată de un parlamentar irlandez. Acest recurs ar fi fost prezentat acum zece zile şi la Curtea europeană de justiţie din Luxemburg, relevă cotidianul milanez menţionat.

'Nou record al datoriilor publice din Italia', titrează La Stampa din Torino, care scrie că statul italian plăteşte în mod dramatic consecinţele ajutoarelor date partenerilor europeni aflaţi în dificultate, lucru care duce la creşterea datoriilor publice italiene, care au ajuns în luna iunie la cifra record de aproape 2.000 de miliarde de euro, după estimările Băncii Italiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor