Italia: Monti solicită partenerilor sociali mai multe eforturi pentru a depăşi criza (presă)

Întâlnirea de marţi seară dintre premierul italian Mario Monti şi liderii principalelor trei sindicate din Italia, convocaţi de premier la Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, întâlnire în cursul căreia Monti le-a cerut partenerilor sociali să abordeze tema creşterii productivităţii, se află miercuri în atenţia principalelor cotidiene din Italia.
Premierul italian, Mario Monti. (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
12.09.2012

Întâlnirea de marţi seară dintre premierul italian Mario Monti şi liderii principalelor trei sindicate din Italia, convocaţi de premier la Palatul Chigi de la Roma, sediul guvernului italian, întâlnire în cursul căreia Monti le-a cerut partenerilor sociali să abordeze tema creşterii productivităţii, se află miercuri în atenţia principalelor cotidiene din Italia.

'Monti se întâlneşte cu sindicatele la Palatul Chigi', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că premierul şi-a exprimat îngrijorarea pentru situaţia economică a ţării, în cursul dialogului avut cu liderii sindicatelor Cgil, Cisl şi Uil. 'Ne vedem într-un moment plin de tensiune şi aş dori să vă cer o contribuţie mai mare în vederea creşterii productivităţii, ca element esenţial pentru creşterea ţării şi pentru rezolvarea problemelor legate de piaţa muncii', a spus Monti, care a solicitat măsuri în vederea recuperării competitivităţii întreprinderilor italiene.

Monti a mai subliniat faptul că alte ţări, printre care Grecia, Spania, Irlanda şi Portugalia, au luat măsuri pentru creşterea productivităţii, în timp ce Italia nu a reuşit să facă acest lucru, cu consecinţe negative asupra costului muncii, aminteşte principalul cotidian roman.

Premierul italian vorbise despre aceste teme şi marţi dimineaţă, în cursul unei vizite la Târgul din Milano, unde spusese că toţi partenerii sociali, inclusiv antreprenorii, 'ar trebui să facă mai mult pentru a respecta acordurile semnate în iunie 2011 de sindicate şi preşedinta de atunci a Asociaţiei antreprenorilor italieni, Emma Marcegaglia, deoarece Italia are o nevoie urgentă de măsuri în vederea modernizării raporturilor dintre întreprinderi şi sindicate, aşa cum se întâmplă în celelalte ţări europene', observă La Repubblica.

În cursul întâlnirii de la Palatul Chigi cu sindicatele, premierul Monti a mai spus că 'rolul guvernului este acela de a sublinia problemele, pentru ca acestea să fie bine înţelese de partenerii sociali şi de opinia publică'. Această frază a fost criticată de secretarul general al principalului sindicat italian, Cgil, doamna Susanna Camusso, care a replicat: 'Creşterea economiei ţării nu poate depinde de ceea ce fac partenerii sociali pentru a spori productivitatea întreprinderilor. Guvernul ar trebui să ia măsuri împotriva corupţiei şi măsuri concrete în vederea sporirii productivităţii, fără a aştepta acest lucru din partea partenerilor sociali'.

Liderul sindicatului Cisl, Raffaele Bonanni, şi cel al sindicatului Uil, Luigi Angeletti, au declarat că sunt dispuşi să colaboreze cu guvernul pentru a spori productivitatea şi salariile oamenilor muncii din Italia, relevă cotidianul roman menţionat.

'Întâlnire cu partenerii sociali la Palatul Chigi', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că o altă frază pronunţată de Monti a stârnit criticile liderilor sindicatelor italiene, şi anume: 'deciziile luate până acum de executivul nostru au contribuit la recesiune, deoarece o recesiune pe termen scurt este un preţ inevitabil care trebuie să fie plătit pentru ca ţara să crească, din punct de vedere economic, pe termen lung'. Monti a adăugat: 'numai un neghiob nu îşi dă seama că, uneori, e necesar să înrăutăţeşti situaţia pe termen scurt, pentru a o putea rezolva pe termen lung', semnalează cotidianul milanez.

'Monti cere competitivitate şi productivitate', titrează Il Messaggero de la Roma, care scrie că Monti a precizat, în cursul întâlnirii cu sindicatele, că Italia trece printr-o fază dificilă, dar guvernul italian, în ultimele luni, a avut un rol important în Europa, iar ţara şi-a făcut datoria, fără a cere ajutoare financiare din partea Europei, în ciuda gravei crize economice prin care trece.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor