Italia: Manifestaţii violente de protest, ciocniri între studenţi şi poliţie (presa italiană)
alte articole
Manifestaţiile de protest împotriva guvernului condus de Mario Monti şi a politicii sale de austeritate, care s-au desfăşurat miercuri în întreaga Italie şi la care au participat sute de mii de persoane, şi ciocnirile dintre protestatari şi forţele de ordine, care s-au soldat cu numeroşi răniţi, se află joi în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Manifestaţii de protest în întreaga Italie, ciocniri între studenţi şi poliţie', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, la cele patru manifestaţii organizate miercuri în capitala Italiei, au participat peste 60.000 de persoane. De asemenea, câte 10.000 de persoane au protestat la Bologna, Genova, Bari şi Pescara, o mie la Parma şi alte zeci de mii în numeroase alte oraşe. Protestul împotriva guvernului Monti a cuprins în total 87 de oraşe din Peninsulă.
Peste 200.000 de elevi şi studenţi au protestat în Italia 'împotriva politicienilor, a bancherilor, a corupţilor în general, împotriva unei lumi în care 1% le indică celorlalţi 99% ce ar trebui să facă', au declarat liderii comitetelor studenţeşti care au organizat protestul, declaraţie preluată de principalul cotidian roman.
În multe oraşe protestul a degenerat în ciocniri puternice cu forţele de ordine, mai ales la Roma, Torino, Milano, Napoli, Brescia, Bologna, Padova, Veneţia şi Palermo, unde numeroşi studenţi au fost răniţi şi mulţi au fost arestaţi, potrivit La Repubblica.
'Gherilă urbană între studenţi şi poliţie', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că, după ce la Torino un poliţist a fost rănit de manifestanţi, forţele de ordine au arestat zeci de persoane la Milano, Brescia, Padova, Trieste şi Roma. Ministrul de interne, Annamaria Cancellieri, care a condamnat orice formă de violenţă, a declarat că exprimă 'solidaritate faţă de forţele de ordine'. Este grav bilanţul primei greve generale transnaţionale, organizate în cadrul unei zile europene de protest împotriva politicilor de rigoare şi austeritate.
La Napoli, 300 de studenţi au ocupat gara centrală, iar în toate oraşele manifestanţii au atacat băncile. La Roma au fost răniţi 16 poliţişti şi peste 50 de persoane au fost arestate, relatează principalul cotidian milanez.
'La Torino protestatarii au ocupat sediul Provinciei, iar mulţi agenţi de poliţie au fost răniţi', titrează La Stampa din Torino, care scrie că manifestaţia din regiunea Piemont (nord) s-a desfăşurat împotriva politicilor europene de rigoare. La marşul studenţilor din Torino au participat însă şi mulţi membri ai centrelor sociale de extremă dreaptă şi de extremă stângă, lucru care a transformat manifestaţia de protest în gherilă urbană, din cauza violenţei cu care tinerii au atacat băncile şi sediile instituţiilor locale.
'Beppe Grillo incită la revoltă', titrează cotidianul milanez de dreapta Il Giornale, care scrie că Beppe Grillo, liderul mişcării populiste Movimento 5 Stelle (Mişcarea 5 Stele, M5S), a ales să fie alături de studenţii violenţi, care au încercat să distrugă oraşele din Italia, care au blocat circulaţia şi i-au atacat pe poliţişti. Grillo le-a cerut poliţiştilor să îşi abandoneze uniformele şi căştile, pentru a se uni cu cei care protestează. 'Acesta este un război, încă nedeclarat, între tinerele generaţii, din care fac parte şi poliţiştii, şi cei care sunt responsabili de politicile de austeritate, care stau şi se uită la ce se întâmplă, cu o ceaşcă de ceai în mână', a scris Grillo într-un mesaj difuzat pe Internet.
'Europa: furia celor 99%, ciocniri cu forţele de ordine în multe oraşe, haos la Roma', titrează cotidianul roman de stânga Il Fatto Quotidiano, care scrie că manifestaţiile de protest au fost organizate miercuri în 23 de ţări europene, împotriva politicilor de 'lacrimi şi sânge' ale guvernelor din Uniunea Europeană. În întreaga Italie au fost organizate peste 100 de marşuri de protest, iar cele mai grave episoade de gherilă urbană au avut loc la Roma, Torino, Milano, Napoli şi Padova, unde au fost răniţi zeci de agenţi de poliţie.
Secretarul Partidului Democrat (PD), de centru-stânga, Pierluigi Bersani, a declarat că 'Furia şi protestele sunt moştenirea bolnavă lăsată de politica lui Silvio Berlusconi, care a cauzat, în mare parte, actuala criză economică', iar Antonio Di Pietro, liderul partidului de stânga Italia Valorilor, a spus că 'Ciocnirile dintre studenţi şi poliţişti reprezintă un război între săracii Italiei', precizează publicaţia menţionată.