Comisia Europeană propune ca femeile să ocupe 40% din funcţiile de conducere ale companiilor cotate la bursă
Comisia Europeană (CE) a propus miercuri acte legislative ale UE menite să accelereze progresul spre asigurarea unui mai bun echilibru de gen în consiliile de administraţie ale întreprinderilor europene, obiectivul fiind ca femeile să ocupe 40% din funcţiile de conducere în companiile cotate la bursă.
De la această cotă sunt exceptate întreprinderile mici şi mijlocii.
În prezent, consiliile de administraţie sunt dominate de un singur sex: 85 % dintre membrii neexecutivi ai consiliilor de administraţie şi 91,1 % dintre membrii executivi ai acestora sunt bărbaţi, în timp ce femeile reprezintă 15 % şi, respectiv, 8,9 %. În ciuda unei dezbateri publice intense şi a unor iniţiative voluntare la nivel naţional şi european, situaţia nu s-a schimbat în mod semnificativ în ultimii ani: din 2003, s-a înregistrat o creştere incrementală medie a numărului femeilor în consiliile de administraţie de numai 0,6 puncte procentuale pe an.
Din acest motiv, Comisia a propus acte legislative ale UE menite să accelereze progresul spre asigurarea unui mai bun echilibru de gen în consiliile de administraţie ale întreprinderilor europene. Propunerea a fost prezentată în comun de Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei, Antonio Tajani, comisar pentru industrie şi antreprenoriat, Joaquín Almunia, comisar pentru concurenţă, Olli Rehn, comisar pentru afaceri economice şi monetare, Michel Barnier comisar pentru piaţa internă şi servicii, şi László Andor comisar pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale.
Comisia a răspuns astfel şi apelurilor din partea Parlamentului European care, cu o majoritate covârşitoare, a solicitat în mod repetat adoptarea de acte legislative privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi în ocuparea funcţiilor de conducere a întreprinderilor, în special în cadrul rezoluţiilor sale din 6 iulie 2011 şi 13 martie 2012.
Directiva propusă prevede obiectivul ca 40 % din funcţiile de director neexecutiv din cadrul societăţilor cotate la burse să fie ocupate de membri ai sexului subreprezentat. Societăţile în care membrii sexului subreprezentat ocupă un procentaj mai mic de funcţii de director neexecutiv (mai puţin de 40 %) vor fi obligate să numească persoane în aceste funcţii pe baza unei analize comparative a competenţelor fiecărui candidat, aplicând criterii clare, neutre din perspectiva genului şi lipsite de ambiguitate. În condiţiile unor competenţe egale, se va da prioritate sexului subreprezentat. Aşadar, obiectivul de a numi în funcţiile neexecutive cel puţin 40 % dintre membrii sexului subreprezentat va trebui realizat până în 2020, în timp ce întreprinderile publice – asupra cărora autorităţile publice exercită o influenţă dominantă - vor avea la dispoziţie cu doi ani mai puţin, până în 2018.
Se preconizează că propunerea se va aplica în cazul a aproximativ 5.000 de societăţi cotate la bursă din Uniunea Europeană. Propunerea nu se aplică întreprinderilor mici şi mijlocii (societăţi cu mai puţin de 250 de angajaţi şi a căror cifră de afaceri anuală la nivel mondial nu depăşeşte 50 de milioane de euro) şi nici societăţilor necotate la bursă.
”De peste de 50 de ani, Uniunea Europeană promovează cu succes egalitatea de gen. Cu toate acestea, există un punct în care nu am observat niciun progres: consiliile de administraţie ale întreprinderilor. Exemplul unor ţări ca Belgia, Franţa şi Italia, care au adoptat recent măsuri legislative şi unde progresele încep să fie vizibile, arată clar că o intervenţie limitată în timp în materie de reglementare poate fi un factor determinant. Propunerea Comisiei va asigura faptul că, în procedurile de selecţie pentru membrii neexecutivi ai consiliilor de administraţie, se va acorda prioritate femeilor, cu condiţia ca acestea să fie subreprezentate şi să aibă competenţe egale celor ale contracandidaţilor lor de sex masculin”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
În consiliile de administraţie ale celor mai mari întreprinderi din Europa, doar 1 membru din 7 este o femeie (13,7 %). Aceasta reprezintă doar o uşoară îmbunătăţire faţă de 2010, când ponderea femeilor era de 11,8 %. În acest ritm lent de progres, ar mai fi nevoie de aproximativ 40 de ani pentru a ne apropia măcar de realizarea echilibrului de gen în consiliile de administraţie (cel puţin 40 % din fiecare sex).
Prin urmare, mai multe state membre ale UE au început să introducă diferite tipuri de legi pentru consiliile de administraţie ale întreprinderilor.
11 state membre (Belgia, Franţa, Italia, Ţările de Jos, Spania, Portugalia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Austria şi Slovenia) au introdus instrumente juridice pentru a promova egalitatea de gen în consiliile de administraţie ale întreprinderilor. În opt dintre aceste ţări, actele legislative se referă la întreprinderile publice (a se vedea fişa informativă conţinând o privire de ansamblu pentru fiecare ţară). În schimb, alte 11 ţări ale UE nu dispun nici de măsuri de autoreglementare şi nici nu au adoptat acte legislative în acest sens. Această abordare fragmentată din punct de vedere juridic riscă să pună în pericol funcţionarea pieţei unice europene, deoarece diferenţa de norme şi sancţiuni în materie de drept al societăţilor comerciale pentru nerespectarea legislaţiei privind echilibrul de gen poate duce la complicaţii pentru întreprinderi şi poate avea un efect de descurajare asupra investiţiilor transfrontaliere ale întreprinderilor.