Italia: Decretul de lege împotriva corupţiei declanşează noi polemici politice (presă)
alte articole
Proiectul de lege împotriva corupţiei, care este dezbătut zilele acestea în parlamentul italian, şi care este considerat necesar şi urgent după recentele scandaluri de corupţie din regiunea Lazio, dar care intensifică polemicile dintre diferitele partide, se află marţi în atenţia principalelor cotidiene din Italia.
'Anticorupţie: preşedintele Senatului promite o aprobare rapidă', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că preşedintele Senatului, Renato Schifani, se declară încrezător şi optimist în privinţa aprobării decretului de lege împotriva corupţiei, în cel mai scurt timp posibil. 'Ţara ne cere, cu o singură voce, o lege anticorupţie imediată şi eficace, care să combată recentele episoade de corupţie care au cutremurat opinia publică', a spus Schifani.
Dar acordul politic dintre diferitele partide din parlamentul italian este dificil. Partidul de centru-dreapta Poporul Libertăţii (PdL), fondat de Silvio Berlusconi, a prezentat luni, în Comisia pentru Justiţie de la Senat, alte trei amendamente, cu scopul de a opri procesul deschis de Parchetul din Milano împotriva fostului premier, numit în Italia 'Procesul Ruby', în care Berlusconi este acuzat de abuz de putere. Ruby, pe numele adevărat Karima el Mahroug, este tânăra marocană născută în 1992, care era minoră în 2010, când a avut o relaţie sentimentală cu Silvio Berlusconi, precizează principalul cotidian roman.
Amendamentele PdL urmăresc modificarea articolului 317 din Codul de procedură penală şi modificarea pedepselor pentru abuzul de putere. Acest lucru a declanşat numeroase reacţii politice. Senatorii din Partidul Democrat (PD), de centru-stânga, cer aprobarea decretului de lege anticorupţie prin vot de încredere, 'Pentru a nu mai pierde alt timp preţios în dezbateri asupra unor amendamente periculoase, propuse de sârguincioşii servitori ai lui Berlusconi', a declarat senatoarea Anna Finocchiaro, din PD, declaraţie preluată de La Repubblica.
Iar liderul senatorilor din partidul de opoziţie Italia dei Valori (Italia valorilor), IDV, Felice Belisario, a declarat:' Italia are o nevoie absolută şi urgentă de o lege severă împotriva corupţiei, dar PdL se gândeşte cum să-l salveze pe Berlusconi de procesele sale'.
Liderul principalului sindicat italian, CGIL, doamna Susanna Camusso, a spus: 'În 15 zile au schimbat destinul pensionarilor italieni, dar în doi ani nu au reuşit să facă o lege anticorupţie'.
Preşedintele Comisiei pentru Justiţie din Senat, Filippo Berselli, din PdL, asigură însă că 'decretul de lege anticorupţie va fi aprobat până în data de 15 octombrie, cel mai târziu', relatează publicaţia menţionată.
'Anticorupţie: PdL prezintă trei amendamente pentru a-l tutela pe Berlusconi în procesul Ruby', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că modificările solicitate de Pdl ar prevedea 'abuzul de putere' numai în cazul în care se obţine o 'utilitate patrimonială'. Încă o dată, în centrul polemicilor politice din Italia se află fostul premier Berlusconi, unul dintre personajele cele mai controversate ale politicii italiene din ultimii 20 de ani. PdL încearcă să modifice articolul din Codul penal care se referă la pedepsele pentru abuz de putere, care prevăd la ora actuală între patru şi 12 ani de închisoare.
'Corupţia: taxa ascunsă care ne fură zece miliarde de euro pe an', titrează La Stampa din Torino, care scrie că fenomenul corupţiei, în Italia, îi costă pe contribuabili peste zece miliarde de euro pe an, o pierdere semnificativă pentru Produsul Intern Brut, deci pentru bogăţia ţării. Dar corupţia nu se limitează la pagube economice, ci adaugă o gravă degradare etică şi socială a întregii ţări, comentează cotidianul torinez.