Italia are nevoie de un guvern, iar decizia va trebui să fie luată de preşedintele Napolitano (presa italiană)
Situaţia incertă care caracterizează viaţa politică a ţării după rezultatul alegerilor legislative din 24-25 februarie, care nu au fost câştigate de nicio formaţiune politică, şi începerea consultărilor dintre şeful statului, Giorgio Napolitano, şi liderii partidelor, în vederea formării noului guvern italian, se află miercuri în atenţia principalelor publicaţii din Peninsulă.
'Boldrini şi Grasso îşi reduc salariile cu 30%', scrie La Repubblica de la Roma, care anunţă că cea de-a XVII-a legislatură începe sub semnul 'rigorii şi al austerităţii'. Noul preşedinte al Senatului, Pietro Grasso (din Partidul Democrat, PD, de centru-stânga), şi noua preşedintă a Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini (din partidul Stânga, Ecologie şi Libertate, SEL, de stânga), au anunţat marţi că îşi vor reduce propriile salarii cu 30% şi că vor prezenta un program de reducere a costurilor politicii italiene. De asemenea, în cursul unui interviu acordat marţi seară postului public de televiziune Rai Trei, cei doi preşedinţi, împreună, au asigurat că, de acum înainte, parlamentul de la Roma 'va lucra cinci zile din şapte, cerându-le sacrificii tuturor politicienilor şi tuturor angajaţilor care lucrează în cadrul celor două camere, deoarece salariile sunt foarte consistente'.
Boldrini şi Grasso 'se prezintă în faţa italienilor' şi declară că 'Italia are nevoie de răspunsuri concrete, are nevoie de creştere şi de colaborare între toate forţele politice'. Pentru a forma un nou guvern, 'toate formaţiunile politice trebuie să dea dovadă de simţ al responsabilităţii, deoarece ţara nu îşi poate permite noi alegeri', au declarat cei doi preşedinţi, declaraţie preluată şi subliniată de principalul cotidian roman.
În acest moment dificil, 'în care criza economică pune în pericol democraţia însăşi, nu numai în Italia, dar şi în alte ţări din Europa', politica trebuie să fie refondată şi să regăsească 'acea legătură puternică ce ar trebui să existe între instituţiile statului şi cetăţeni'. În această perioadă, Italia se află 'la o răscruce de drumuri, este tulburată, dar nu este încă învinsă', comentează publicaţia amintită.
Într-un context incert, în care nicio formaţiune politică nu a câştigat alegerile de la sfârşitul lunii februarie, Italia trebuie să redescopere 'un sentiment de mândrie naţională' şi să găsească o soluţie concretă, în vederea formării unui guvern, deoarece 'este în joc democraţia'. Nu există o altă cale 'pentru a înfrânge antipolitica', iar Mişcarea 5 Stele (M5S), al cărei lider, bloggerul Beppe Grillo, susţine 'Statul suntem noi, cetăţenii', trebuie să dea dovadă de responsabilitate şi 'să decidă să accepte o alianţă cu una dintre forţele politice care au obţinut circa 25% dintre voturile italienilor', pentru a forma un nou guvern şi 'pentru a salva economia ţării', relevă La Repubblica.
În momentele cele mai dificile, 'este greu să o iei de la capăt şi este greu să experimentezi', dar Italia 'nu îşi poate permite o lungă perioadă de haos' şi are nevoie să fie guvernată. 'Dacă noul papă a demonstrat că este posibilă o întoarcere la origini, alegând numele de Francisc, probabil şi politica italiană poate face un efort de a se întoarce la originile democraţiei, când politica ţinea cont de interesele persoanelor celor mai dezavantajate', comentează cotidianul menţionat.
'Încep consultările, decide Napolitano', scrie La Stampa din Torino, care precizează că miercuri încep oficial la Palatul Quirinale de la Roma, sediul preşedinţiei Republicii, consultările şefului statului cu principalele formaţiuni politice, în vederea formării noului executiv. În situaţia în care alegerile generale nu au fost câştigate de nimeni, formându-se practic 'trei minorităţi care au obţinut circa 25% din voturi', şi în situaţia în care 'nimeni nu vrea să se alieze cu nimeni', sarcina preşedintelui va fi extrem de dificilă.
Cel care la alegeri 'a pierdut cel mai puţin', liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, care are o majoritate absolută la Camera Deputaţilor şi o majoritate relativă la Senat, are o singură posibilitate: 'aceea de a prezenta un executiv format din nume prestigioase, cu care ar putea fi de acord şi Mişcarea 5 Stele'. Numai în acest mod Bersani îl va putea convinge pe şeful statului, care 'l-ar putea însărcina cu formarea noului guvern', indică principalul cotidian torinez.
'Calendarul consultărilor, decide Napolitano', scrie publicaţia romană de stânga Il Fatto Quotidiano, care publică un calendar al consultărilor, care vor dura două zile. Miercuri, Napolitano se va întâlni cu preşedintele Senatului, Pietro Grasso, cu cel al Camerei, Laura Boldrini, şi cu formaţiunile politice minore, printre care Stânga, Ecologie şi Libertate (SEL, de stânga) şi 'Alegere civică, cu Monti pentru Italia', formaţiunea de centru fondată de actualul premier demisionar, Mario Monti.
Iar joi, şeful statului italian îi va primi la Palatul Quirinale pe liderii principalelor formaţiuni politice, Mişcarea 5 Stele - fondată de Beppe Grillo - apoi coaliţia de centru-dreapta, al cărei lider este Silvio Berlusconi, şi coaliţia de centru-stânga, condusă de secretarul Partidului Democrat, Pier Luigi Bersani. De asemenea, tot joi, Napolitano va avea o întrevedere cu fostul preşedinte al Republicii Italiene, Carlo Azeglio Ciampi.
Italia 'caută cu disperare un guvern', iar decizia, 'deloc uşoară', va trebui să fie luată de Giorgio Napolitano, conchide publicaţia menţionată.