Istorie în culori
Istoria şi personalităţile trecutului sunt întipărite în mintea omului în imagini alb şi negru. Însă proiectul unor artişti români ne dezvăluie o istorie în culori, care vrea să arate oamenilor o nouă dimensiune a fotografiei istorice. În spatele proiectului se află Florin Rostariu (fotograf din Nürnberg) şi Dragoş Andreescu (designer grafic din Craiova) care dau culoare fotografiilor vechi din pasiune.
„Noi, oamenii, suntem fiinţe concepute să vadă culori vii, de aceea interacţionăm mai bine cu fotografia când este color. Astfel că atunci când vedem culori într-o fotografie ne este mult mai uşor să ne identificăm cu acea fotografie.”, a afirmat Florin Rostariu, potrivit hyperliteratura.ro.
Acesta a iniţiat pe Facebook pagina „Colorostariu”, unde îşi posta fotografiile colorate ale diverselor personalităţi din întreaga lume. Tot pe Facebook, s-a întâlnit cu un artist naţionalist (cum se intitulează chiar el), care încerca să atragă lumea spre istorie creând şi administrând două pagini de Facebook: ” Monumente pierdute” şi „Istorie în culori”. Colaborarea a fost iminentă.
„Editarea color a apărut din dorinţa de a da culoare imaginilor istorice şi de a prezenta anumite evenimente, oameni, locuri într-un mod diferit. Viaţa precursorilor va fi mereu un obiect al fascinaţiei noastre, iar proiectul nostru a reuşit să ofere valenţe noi imaginii pe care o avem despre trecut. Colorând aceste poze, noi, de fapt, le punem în valoare şi le aducem publicului.
Circulă foarte multe poze pe diverse site-uri, dar colorând unele din ele atragem atenţia asupra lor. Sunt unele poze care arată mult mai bine color. Sunt puse în evidenţă anumite detalii care nu sunt vizibile în fotografiile alb negru. Şi înainte se colorau pozele, chiar şi acum 100 de ani, dar era postprelucrare. Atunci nu exista PS, totul se făcea manual.
Scopul meu este ca la un moment dat o poza să ajungă perfectă. Culoarea să fie perfectă. Să nici nu se mai desluşească intervenţia în culori atunci când este un subiect principal fotografiat.”, a declarat Dragoş Andreescu.
Este o muncă extrem de laborioasă, deoarece presupune şi o documentare serioasă anterior colorării propriu-zise. Pentru o imagine colorată timpul alocat variază între 2 şi 20 de ore, în funcţie de nivelul de detalii: ʺDe exemplu, familia regală cu elita politică românească, o fotografie cu un milion de vizualizări pe net, per total; 2 săptămâni a durat doar documentaţia; total colorare, 3 săptămâni: uniforme, medalii, colanuri, plăcuţe etc. O muncă destul de migăloasă.ʺ mărturiseşte Florin Rostariu.
Cei doi artişti spun că proiectul lor este un mod de promovare a istoriei şi culturii ţării noastre. Aşa străinii află de zone din România şi de oameni valoroşi.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.