Istoria lui Wen Jiabao publicată de NY Times: independentă sau folosită de facţiunea de la Beijing?

Premierul chinez Wen Jiabao la sesiunea anuală a Congresului Naţional al Poporului, în Beijing, 8 martie 2012.
Premierul chinez Wen Jiabao la sesiunea anuală a Congresului Naţional al Poporului, în Beijing, 8 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

O lungă expunere făcută de către New York Times, ce prezintă în detaliu averea familiei premierului chinez Wen Jiabao, a stârnit controverse privind originea raportului şi la ce ar putea folosi. O problemă este dacă povestea a fost plănuită pentru a promova interesele politice ale facţiunii lui Bo Xilai, membrul Biroului Politic căzut în dizgraţie, sau este rodul propriilor cercetări ale NY Times, făcute fără a ţine cont de consecinţele politice din interiorul Chinei.


În 25 octombrie, New York Times a publicat un raport de 4700 de cuvinte care descrie vasta avere acumulată de către membrii familiei premierului Wen Jiabao – se spune că ar fi în valoare totală de 2,7 miliarde USD – şi modul în care membrii familiei acestuia au făcut tranzacţii folosind numele şi influenţa lui pentru a face această avere.

Boxun, un website de ştiri în limba chineză cu sediul în afara Chinei, a anticipat raportul NY Times într-un articol publicat la 23 octombrie, vorbind despre faptul că informaţia care suna foarte similar cu ceea ce de curând a apărut în NY Times, a fost puternic pusă la dispoziţia presei în limba chineză şi cea engleză, de către o “facţiune conservatoare”.

Boxun a scris: “O parte din presa importantă americană în limba engleză a primit de asemenea o mulţime de material detaliat” despre Wen Jiabao. Acea informaţie era parte dintr-un efort continuu a unei “facţiuni conservatoare” de a-şi ataca oponenţii din Partidul Comunist Chinez (PCC), potrivit website-ului Boxun.

Într-o emisiune din data de 26 octombrie, Vocea Americii îl cita pe Dong Fang reporter la Beijing, spunând că tot ceea ce presa primise era aceeaşi informatie despre Wen publicată de către NY Times. Informaţia sosise însoţită de material audio, conform lui Dong.

Editorul unui website de ştiri în limba chineză vorbind sub anonimat, spunea într-un interviu telefonic că orice raport detaliat pe care presa – fie ea Coreeană, Japoneză sau occidentală – il publică despre secretele oficialilor PCC, “rapoartele sunt alimentate de ei. Aceste canale media nu vor putea niciodată să elaboreze pe cont propriu rapoarte cu astfel de informaţii”.

În data de 26 octombrie, în jurul oreo 22:30, ET, NY Times publica un articol în care David Barboza, autorul articolului despre averea familiei lui Wen, explică modul în care obţinuse informaţia.

Potrivit lui Barboza, cele mai multe informaţii corporatiste şi financiare sunt publice şi la dispoziţia organizaţiilor de ştiri în China, şi “începând cu sfârşitul anului trecut, The Times a făcut o recenzie a documentelor obţinute în Beijing, Shanghai, Tianjin, Shenzhen şi alte oraşe

“Înregistrările au permis ziarului The Times să identifice o reţea de prieteni şi rude ale primului ministru în timp ce construiau un imperiu în afaceri de miliarde de dolari de-a lungul ultimilor zece ani, deseori cu ajutorul întreprinzătorilor bogaţi.”

Un dezacord de 2,2 miliarde USD

De când Times a publicat articolul despre familia lui Wen, două articole au cerut să se dea o explicaţie despre cum a fost achiziţionată averea familiei.


Website-ul Mingjing în limba chineză şi având sediul în New York a intervievat-o pe dna Duan Weihong care are un rol important în raportul din Times. Duan este identificată drept instrument pentru familia Wen de a achiziţiona acţiuni în Compania Ping An Insurance, actiuni ce ar ajunge până la o valoare de 2,2 miliarde USD.

Articolul publicat de Mingjing confirmă faptul că NY Times a făcut cercetări pentru articolul despre familia lui Wen – Duan declarase la Mingjing că a fost intervievată de către NY Times. În interviul cu Mingjing, Duan a subliniat faptul că ea a declarat pentru NY Times că actiunile pe care le deţine în numele membrilor familiei lui Wen era de fapt deţinută de către ea, ceea ce a raportat NY Times.

Articolul publicat de NY Times şi cel publicat de Mingjing diferă asupra actualului deţinător al investiţiei. Times raportează că înregistrările companiei nu mai sunt de mult publice după anul 2008, dar afirma că familia lui Wen a strâns o avere de 2,2 miliarde USD din investiţie.

Duan a declarat pentru Mingjing News că după anul 2008, toţi investitorii au părăsit compania, şi totul a fost pus pe numele ei. “Dar reporterul de la New York Times nu a luat deloc în considerare cuvintele mele”, a mai spus ea celor de la Mingjing.

Mingjing a comentat: “Dacă asta este adevărat, din averea de 2,2 miliarde USD nu a ajuns niciun ban în conturile rudelor lui Wen”.

Într-un articol publicat în 27 octombrie, Boxun deasemenea arunca o privire asupra legăturii Duan-Wen. Potrivit reporterului de la Boxun din Beijing, membrii familiei lui Wen deţineau acţiuni în Ping An între anii 2004 şi 2005, când Duan a folosit ID-urile lor pentru a cumpăra acţiuni.

Potrivit Boxun, Ping An devenise o companie listată în 2008, iar rudele lui Wen au părăsit toate compania de atunci. Ping An a început să devină profitabilă în 2009. Duan a păstrat înregistrări care demonstrează declaraţiile ei.

Boxun susţine că NY Times nu poate demonstra că rudele lui Wen au făcut un profit de 2,2 miliarde USD din acţiunile la Ping An. Boxun întreabă, dacă familia Wen nu a făcut cele 2,2 miliarde USD despre care NY Times vorbeşte, atunci cum rămâne cu jumătatea de milliard USD şi cei 2,7 miliarde USD despre care se spune că familia lui Wen le-ar fi dobândit?

“Motive ascunse”

Articolul din NY Times despre familia lui Wen a atins un punct sensibil la Beijing – pagina web a ziarului a fost imediat blocată în China.

Vineri, în Beijing, potrivit Vocii Americii, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez, Hong Lei, a condamnat articolul afirmând că NY Times are o agendă, şi spunând reporterilor că era menit să “defăimeze China” şi că ar avea “motive ascunse”.

Purtătoarea de cuvânt a NY Times, Eileen Murphy, a răspuns criticilor spunând că ziarul refuză să îşi compromită standardele jurnalistice şi că nu şi-ar fi alterat raportul “bazat pe cerinţele guvernului chinez”, se arată într-un raport al VOA.

Articolul din Times recunoaşte că agendele politice s-ar fi putut servi de el. Un fost coleg anonim al lui Wen este citat ca spunând: “duşmanii lui încearcă în mod intenţionat să il defăimeze lăsând să se scurgă astfel de informaţii”. Times raportează deasemenea că ştirile despre averea familiei lui Wen ar putea slăbi imaginea politică a lui Wen înainte de crucialul Congres 18 al partidului. La acel Congres, programat să se desfăşoare la 8 noiembrie, va fi numită o nouă generaţie de lideri PCC.

Fostul şef al afacerilor Chinei din partea partidului DPP în prezent în afara puterii în Taiwan, Dong Li-wen, este citat de către Radio France International ca spunând că articolul din NY Times “este direct legat de lupta pentru putere dinaintea celui de-al 18-lea Congres al Partidului. Wen Jiabao a menţinut mult timp o poziţie politică dură, şi acest articol poate fi o răzbunare asupra lui Wen care susţine sau respinge anumiţi membrii ai Biroului Politic. Oponenţii săi au permis scurgerea informaţiei către presa străină”.

“Facţiunea conservatoare”

Boxun consideră că facţiunea conservatoare caută să obţină “efectul unui atac stereoscopic”.

Boxun a scris despre faptul că “informaţia dură” privind familia lui Wen a fost distribuită de către facţiunea conservatoare care foloseşte o “planificare minuţioasă pe termen lung şi materiale cuprinzătoare obţinute de către personalul din departamentele guvernamentale”, pentru a-şi orchestra atacurile asupra oponenţilor săi.

Boxun a menţionat ca un exemplu anterior, un articol din luna iunie publicat de Bloomber şi ce vorbea despre averea familiei unui presupus viitor şef al PCC, Xi Jinping, care este considerat un duşman al facţiunii conservatoare.

Articolul din Bloomberg se bazează pe o cantitate enormă de material, inclusiv 1000 de pagini despre familia lui Xi şi companiile lor, toate colaţionate, inclusiv chiar copii ale actelor de identitate ale acestor persoane şi fotografii ale rezidenţelor lor, potrivit Boxun.

Materialul pus în circulaţie şi care vorbeşte despre Wen Jiabao, se spune că este similar în totalitate. Potrivit Boxun, informaţia era “exhaustivă” în detalii şi includea “informaţii despre tranzacţiile în afaceri ale lui Wen Yunsong, fiul lui Wen, inclusiv chiar şi buletinele lunare”.

Boxun consideră că facţiunea conservatoare caută să obţină “efectul unui atac stereoscopic”.

“De aici se poate înţelege că dacă nu ar fi existat oameni în cadrul aparatului de stat care să ajute la colectarea acestui material, ar fi fost imposibil să se obţină aceste informaţii cu caracter extrem de confidenţial”, mai scrie Boxun.

Boxun afirmă că facţiunea conservatoare a cautat să obţină “efectul unui atac stereoscopic”. În cazul atacurilor asupra lui Xi Jinping în iunie şi cel prezent asupra lui Wen Jiabao, informaţia folosită a circulat către presă, atât către cea în limba engleză cât şi spre cea în limba chineză, cu speranţa de a obţine relatări simultane din ambele părţi.

Războiul informaţiilor în desfăşurare

Boxun plasează informaţia care circulă despre familia lui Wen Jiabao în contextul încercărilor permanente ale lui Bo Xilai - fost “greu” al Partidului căzut de acum în dizgratie, şi ale altora de a folosi “largi resurse şi forţă de muncă pentru a lansa continuu atacuri în presă asupra lui Wen Jiabao şi a membrilor familiei sale, în ultimii câţiva ani”.

Despre războiul informaţiilor ce se desfăşoară ca parte a actualei lupte pentru putere în China, au raportat şi alţii, inclusiv The Epoch Times.

Potrivit unui articol publicat de către Open Magazin din Hong Kong în luna mai, când fostul şef de poliţie din Chongqing, omul lui Bo Xilai, a încercat să se refugieze în Consulatul American din Chengdu în luna februarie, printre lucrurile ce le avea asupra sa se numărau şi documente ce ofereau detalii despre ordinele pe care Bo Xilai le-a dat de a ataca lideri de vârf, inclusiv pe Wen Jiabao, prin răspândirea de informaţii online.

The Epoch Times a publicat în exclusivitate un raport în luna aprilie care descria modul în care Bo Xilai şi ţarul securităţii interne, Zhou Yongkang au lucrat în 2009 şi 2010 cu motorul de căutare chinez Baidu, pentru a scoate Google din China.

Bazat pe informaţiile furnizate de către un oficial guvernamental de rang înalt de la Beijing, articolul a descris modul în care Bo Xilai şi Zhou Yongkang au făcut acest lucru, cu scopul de a utiliza Baidu pentru a-şi ataca adversarii.

Conform rapoartelor de investigare ale Comitetului de Inspecţie Disciplinară al PCC, Bo Xilai şi Zhou Yongkang au venit cu un "plan foarte detaliat pentru a realiza o campanie online puternică împotriva lui Hu Jintao [liderul PCC], împotriva lui Wen Jiabao şi a lui Xi Jinping".

Articolele publicate în 2010 pe Baidu ca rezultat al eforturilor lui Bo şi ale lui Zhou, aveau titluri precum “Fiul lui Hu Jintao teribil de corupt, Jiang Zemin doreşte să descopere adevărul despre asta”, şi “Xi Jinping este un degenerat, se joacă cu femei în Zhejiang pe ascuns de cea de-a doua soţie”.

Un exemplu şi mai recent despre acest tip de manipulare a presei s-a petrecut în august trecut, când presa în limba chineză din afara Chinei şi presa occidentală au acceptat poveşti care susţineau că Hu Jintao plănuia să demisioneze din cadrul Comisiei Militare Centrale. Potrivit unei surse a The Epoch Times, aceste poveşti erau “plantate” de către ţarul securităţii interne Zhou Yongkang, un membru al facţiunii formate de către fostul lider al PCC, Jiang Zemin.

Zvonurile despre Hu Jintao “demisionat complet” ar putea reduce puterea sa în cadrul PCC, şi el a fost forţat să il facă pe fostul şef executiv din Hon Kong, Tung Chee-hwa, să nege aceste zvonuri în cadrul unui interviu pe care l-a acordat la CNN, în 19 septembrie.

Boxun a subliniat rolul lui Bo Xilai şi al unei “facţiuni conservatoare” neprecizate în a pune la cale şi a aranja distribuirea către presă a informaţiilor referitoare la averea familiei lui Wen Jiabao. Nu este clar cum ar fi putut avea Bo Xilai vreo implicare recentă. În prezent el se află în închisoarea Qincheng, în Beijing.

Se cunoaşte foarte bine faptul că Bo Xilai este extrem de apropiat de facţiunea lui Jiang Zemin. Când Jiang şi-a început în iulie 1999 campania de eradicare a practicii spirituale Falun Gong, Bo a pus în aplicare cu mult entuziasm această persecuţie.

The Epoch Times a raportat anterior despre cum facţiunea lui Jiang, care şi-a pierdut controlul asupra puterii, caută acum să evite a fi făcută responsabilă pentru atrocităţile comise în timpul persecuţiei (care încă se desfăşoară) împotriva Falun Gong, dirijând o continuă luptă pentru putere.

Boxun este de părere că “în spatele scenei, facţiunea conservatoare manipulează lucrurile”.

Articol realizat cu ajutorul cercetărilor efectuate de către Jane Lin şi Matthew Robertson.

chinareports@epochtimes.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii