Israelul va vota un proiect privind legalizarea coloniilor ilegale din Cisiordania

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică faptul că urmăreşte să se obţină o aprobare din partea parlamentului de legalizare a coloniilor evreieşti neautorizate ce au fost construite pe teritorii palestiniene în Cisiordania.
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)
Andrei Popescu
30.01.2017

Anul trecut, legiuitorii au elaborat un proiect de lege care propunea un statut legal pentru coloniile construite în Cisiordania. Comunitatea internaţională a cerut guvernului israelian să renunţe la toate activităţile de construire pe aceste teritorii.

O declaraţie a biroului premierului a susţinut că proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului ţării, luni, “pentru a ne permite să reglementăm o dată şi pentru totdeauna coloniile (din Cisiordania) şi să prevenim tentativele repetate pentru distrugerea lor”.

Construirea de colonii în Cisiordania s-a amplificat de când Netanyahu a devenit premier în 2009. De fapt, aproximativ 15.000 de noi colonişti evrei s-au mutat în locuinţele construite în Cisiordania doar în 2016.

Comunitatea internaţională consideră coloniile ilegale chiar dacă sunt aprobate de legiuitorii israelieni. În plus, ONU le consideră ca fiind un impediment în eforturile de soluţionare a conflictului continuu dintre Israel şi palestinieni.

Analiştii au declarat că Netanyahu doreşte să profite de poziţia mai puţin critică a preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte coloniile evreieşti din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

“Israelul continuă să fie un aliat puternic al Statelor Unite”, a declarat Sean Spicer, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. “[Trump] doreşte să se apropie de Israel pentru a se asigura că acesta primeşte respectul deplin pe care îl merită în Orientul Mijlociu, şi va face acest lucru”.

În decembrie 2016, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluţie care cerea Israelului să oprească activităţile de construire de colonii. SUA s-a abţinut de la vot, permiţând astfel rezoluţiei să fie adoptată cu 14 voturi în Consiliul format din 15 membri. Israelul l-a criticat pe fostul preşedinte american Barack Obama pentru mişcarea făcută în privinţa rezoluţiei.

Trump, care era preşedinte ales la acea vreme, a declarat la ceremonia sa de învestire că lucrurile se vor schimba în relaţia SUA-ONU, indicând astfel că administraţia sa nu va merge pe aceeaşi cale folosită de Obama în privinţa disputei pentru coloniile evreieşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor