Israelul se pregăteşte pentru o ofensivă terestră în Gaza, unde s-au înregistrat deja 98 de morţi şi 670 de răniţi

(David Silverman / Getty Images)

Aproape 100 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 670 au fost răniţi, în majoritate civili, inclusiv femei şi copii, de la declanşarea operaţiunii israeliene ''Protective Edge'' în Fâşia Gaza, la frontiera căreia Israelul a dislocat trei brigăzi de infanterie în cadrul pregătirilor pentru o posibilă ofensivă terestră în enclava palestiniană, relatează vineri DPA şi AFP.

Potrivit unor surse palestiniene, atacurile aviaţiei israeliene s-au soldat până în prezent cu 98 de morţi în Fâşia Gaza. Purtătorul de cuvânt al serviciilor de urgenţă din Fâşia Gaza, Ashraf al-Kidra, a declarat vineri că 670 de persoane au fost rănite în ofensiva israeliană şi că majoritatea răniţilor sunt civili, inclusiv femei şi copii.

Aviaţia israeliană a întreprins 210 raiduri în decurs de 24 de ore în Fâşia Gaza, dintre care 50 în noaptea de joi spre vineri, împotriva unor obiective având legătură cu mişcarea palestiniană radicală Hamas, care controlează enclava, a indicat purtătorul de cuvânt militar israelian Peter Lerner.

În acelaşi interval de timp au fost trase 194 de rachete dinspre Fâşia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul israelian de interceptare ''Iron Dome''.

Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului The Jerusalem Post, care citează surse din domeniul securităţii, Israelul ''a lovit 1.100 de ţinte aparţinând Hamas şi altor grupuri teroriste'' de la declanşarea, luni, a operaţiunii ''Protective Edge'', fiind vizate 600 de lansatoare de rachete subterane, 95 de centre de comandă şi control, 61 de tuneluri subterane şi 22 de clădiri ale regimului din teritoriul palestinian.

''La fiecare patru minute şi jumătate este lovită o clădire în Gaza. Aceasta este cadenţa noastră de foc în acest moment şi mă aştept la aceeaşi tendinţă în următoarele ore'', a afirmat o sursă citată de cotidianul israelian, precizând că nave ale Marinei statului israelian aflate în largul Fâşiei Gaza au tras şi ele asupra unor ţinte aflate pe coasta enclavei palestiniene.

Un corespondent al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza, îndeosebi ''Gaza Ark'', o mare navă de pescuit care aparţine unei organizaţii internaţionale propalestiniene şi care urma sa încerce să străpungă blocada maritimă israeliană.

Televiziunea libaneză Al Mânar a relatat însă vineri că în fiecare minut are loc un atac al aviaţiei israeliene asupra Fâşiei Gaza, cu o populaţie de aproape două milioane de locuitori, în majoritate tineri sub 18 ani.

''Forţele de ocupaţie sioniste comit o crimă de război oribilă de pedepsire colectivă nejustificată împotriva civililor palestinieni nevinovaţi din Gaza lansând sute de atacuri cu rachete trase din elicoptere, drone şi avioane de luptă F16, pe lângă abuzurile în ce priveşte drepturile omului în Cisiordania'', afirmă televiziunea Al Mânar.

Între timp continuă pregătirile pentru o operaţiune israeliană terestră în Fâşia Gaza. Circa 33.000 de rezervişti au fost deja mobilizaţi pentru a-i înlocui pe soldaţii contingentului din regiunile militare Nord şi Centru în scopul de a putea fi desfăşuraţi în apropiere de Fâşia Gaza.

''În total, dispunem de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza şi una sau alte două brigăzi suplimentare vor fi desfăşurate în următoarele zile'', a afirmat Peter Lerner.

Semn că s-ar putea să se extindă conflictul, rachete trase dinspre Liban au căzut pe teritoriul Israelului. Surse libaneze din domeniul securităţii au indicat că două rachete au fost trase de militanţi necunoscuţi de la periferia oraşului Mari, situat în nord-vestul Libanului. Atacul n-a fost revendicat deocamdată.

Peter Lerner a confirmat atacul dinspre Liban, precizând că el a avut loc în apropiere de oraşul israelian de graniţă Metullah şi că artileria statului israelian a ripostat. ''Armata israeliană este în alertă şi pe frontul de nord'', a conchis Lerner, potrivit DPA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe