Israelul se luptă pentru a influenţa opinia globală

Guvernul israelian pare să fi învăţat din dezastrul de PR din timpul războiului din 2008 în Fâşia Gaza şi de această dată încearcă să curteze jurnaliştii printr-o ofensivă a farmecului, care pare să dea roade, comentează Der Spiegel, pentru care noua 'faţă' a armatei israeliene este mai internaţională şi mai conectată cu mass-media din străinătate.
(MOHAMMED ABED / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
22.11.2012

Guvernul israelian pare să fi învăţat din dezastrul de PR din timpul războiului din 2008 în Fâşia Gaza şi de această dată încearcă să curteze jurnaliştii printr-o ofensivă a farmecului, care pare să dea roade, comentează Der Spiegel, pentru care noua 'faţă' a armatei israeliene este mai internaţională şi mai conectată cu mass-media din străinătate.

Cu patru ani în urmă, guvernul a interzis jurnaliştilor să călătorească în regiunea palestiniană, doar un grup restrâns de reporteri fiind prezenţi în timpul ofensivei. În plus, New York Times a relatat că Israelul a blocat traficul pe telefoanele mobile, pentru a preveni transmiterea de fotografii din Gaza. Astfel de măsuri tiranice nu au împiedicat însă lumea să afle că mii de civili au murit în război şi că Israelul s-a comportat ca un criminal prins în flagrant, relevă Spiegel. Deşi Israelul a câştigat poate războiul, rezistenţa internaţională la politicile Israelului în teritoriile palestiniene a crescut.

De data aceasta, situaţia este mult diferită. Uşile s-au deschis în faţa jurnaliştilor occidentali şi a fost întins, se pare, şi covorul roşu. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei israeliene, maiorul Arye Sharuz Shalicar, sute de jurnalişti au călătorit în Fâşia Gaza în ultimele zile. Mai mult, jurnaliştii care sosesc în Ierusalim pentru a obţine acreditarea de presă pentru regiune sunt serviţi chiar cu cafea şi cu ceai. 'Înveţi din greşelile tale' explică Shalicar. 'Nu este doar o chestiune despre ce se întâmplă pe câmpul de luptă, ci şi despre 'Dat Kahal', 'opinia publică''.

Shalicar a fost angajat ca purtător de cuvânt al armatei la şase luni după ultimul război din Gaza, datorită abilităţii sale de a pune în legătură jurnaliştii străini şi Ierusalimul. Originar din Berlin, maiorul este într-o poziţie unică de a-i ajuta pe occidentali să înţeleagă Israelul.

Noua strategie israeliană faţă mass-media ia în considerare diferenţele culturale şi încearcă să garanteze că nimic nu se pierde în traducere. Deja, numele ultimei ofensive din Gaza, 'Pilonul Apărării', este mai uşor de înţeles decât numele oficial 'Operaţiunea Amoud Anan' - o referinţă biblică la faptul că Dumnezeu s-a înfăţişat israeliţilor în chip de stâlp de nor pentru a-i conduce din Egipt şi a-i proteja de armata faraonului.

Întrebat cum comentează originea conflictului din Fâşia Gaza sau blocada impusă de Israel regiunii, Shalicar a răspuns scurt: 'Nu sunt politician'. În prezent, israelienii îşi concentrează strategia de PR exclusiv pe felul în care evoluează ofensiva actuală, orice alt detaliu fiind lăsat la o parte.

Potrivit Der Spiegel, până în prezent, Israelul pare să se fi descurcat bine pe frontul mass-media. Deşi aproximativ 120 de palestinieni au fost deja ucişi şi alţi o mie răniţi - cea mai mare parte a acestora, civili - indignarea internaţională cauzată de Israel în 2008 nu s-a materializat şi de data aceasta.

Într-adevăr - notează publicaţia germană - de data aceasta a fost dificil pentru Hamas să poată juca un rol în războiul propagandei. Membrii săi au trebuit să se ascundă în urma bombardamentelor israeliene, iar jurnaliştii au primit permisiunea de a se deplasa în Fâşia Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor