Israelul promite să oblige lucrătorii din educaţie care nu îşi fac vaccinul să se testeze din două în două zile pe bani proprii

Yuli Edelstein
Yuli Edelstein (Maciej Gillert/Getty Images)

Ministerul israelian al Sănătăţii intenţionează să persecute israelienii care refuză să se vaccineze împotriva virusului Wuhan, ameninţând cu impunerea de sancţiuni severe întreprinderilor care acceptă clienţi nevaccinaţi şi persoanelor care falsifică documente care susţin că au fost vaccinate, conform Times of Israel.

Potrivit unui raport de ştiri al publicaţiei Channel 12, joi seară, ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein, a anunţat că doreşte să încurajeze vaccinarea pe scară largă oferind avantaje celor care îşi fac vaccinul şi pedepsindu-i pe cei care nu o fac.

„Cine nu se vaccinează va ieşi doar la supermarketuri sau farmacii, în schimb cei vaccinaţi vor putea merge la stadioane şi săli de sport”, a spus Edelstein.

Avertismentele survin pe măsură ce numărul infecţiilor produse de virusul Wuhan a scăzut joi la cea mai mică rată de la sfârşitul lunii decembrie, iar numărul pacienţilor grav bolnavi din spitalele israeliene a scăzut sub 1.000 pentru prima dată de la începutul lunii ianuarie.

Programul de vaccinare al Israelului este unul dintre cele mai avansate din lume.

Edelstein a declarat miercuri că intenţionează să propună o legislaţie care să permită angajatorilor să împiedice lucrătorii nevaccinaţi împotriva virusului Wuhan să meargă la serviciu şi a avertizat că regula se va aplica şi celor din sistemul educaţional.

El a spus că lucrătorii din educaţie care refuză vaccinul ar trebui să plătească pentru un test de virus la fiecare 48 de ore dacă vor să continue să predea.

Premierul Benjamin Netanyahu a fost citat joi, spunându-le miniştrilor: „Cei care nu se vaccinează ne pun pe toţi în pericol, deoarece pot provoca prăbuşirea sistemului de sănătate”.

Problema ezitării şi scepticismului în materie de vaccinare anti-COVID este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece campania de inoculare din Israel a încetinit în ultimele săptămâni.

Oficialii fac demersuri pentru a încuraja oamenii să accepte vaccinarea, inclusiv prin combaterea dezinformării online şi prin planificarea de stimulente.

Cu toate acestea, joi, procurorul general adjunct Raz Nizri a avertizat autorităţile locale că nu li se permite să interzică cadrelor didactice, personalului şi studenţilor nevaccinaţi accesul în instituţiile de învăţământ, indiferent dacă este vorba despre o instituţie privată sau de stat.

"Conform situaţiei juridice actuale, consiliilor locale nu li se permite să ia legea în propriile mâini şi să stabilească în mod independent reguli care să limiteze intrarea lucrătorilor din educaţie în instituţiile de învăţământ", a spus Nizri într-o scrisoare adresată consilierilor juridici ai municipalităţilor, conform Times of Israel.

Canalul 12 a raportat miercuri că oficialii caută să limiteze accesul la săli de sport, hoteluri, restaurante şi evenimente culturale şi sportive celor care refuză vaccinarea. În schimb, cei inoculaţi vor putea intra necondiţionat.

Întrucât este problematică, din punct de vedere juridic, interzicerea completă a accesului celor care nu doresc să facă vaccinul, guvernul se gândeşte la un mod ca cei cu rezultate noi negative la testul pentru virusul Wuhan în ultimele 48 de ore să poată fi acceptaţi.

Mulţi israelieni din comunitatea ortodoxă, ultra-religioşi, refuză să facă vaccinul.

Oficialii din domeniul sănătăţii speră să găsească modalităţi de a face testarea mai dificilă - încurajând astfel şi mai multe persoane să meargă să facă vaccinul - inclusiv taxarea pentru teste, limitarea numărului acestora şi reducerea locurilor de testare, se arată în raport.

Până în prezent, 3.734.894 de persoane au avut cel puţin primul vaccin cu două doze de vaccin Pfizer / BioNTech pe care îl foloseşte Israelul, iar 2.376.138 au făcut şi rapelul - aproape un sfert din întreaga populaţie.

Dar în ultimele patru zile, doar aproximativ 65.000 de israelieni pe zi au fost vaccinaţi cu prima doză, chiar dacă vaccinul este acum disponibil pentru toţi israelienii cu vârsta de peste 16 ani.

Datele publicate joi de Ministerul Sănătăţii au arătat că numărul pacienţilor cu simptome serioase de COVID-19 din Israel a scăzut sub 1.000 pentru prima dată de la 10 ianuarie, subliniind efectul pe care aparent vaccinurile încep să îl aibă asupra variantei grave a bolii.

Joi dimineaţă, aproximativ 20% dintre elevii din Israel s-au întors la şcoală în zone unde nivelurile de infecţie cu virusul Wuhan sunt scăzute până la medii.

Deşi unele restricţii asupra libertăţii de mişcare au fost anulate la începutul lunii, o mare parte din sistemul de învăţământ şi majoritatea companiilor neesenţiale rămân închise.