Israelul plănuieşte atacuri asupra siturilor energetice iraniene în ciuda obiecţiilor lui Biden
Au trecut câteva zile fără ca Israelul să se răzbune pe Iran pentru atacul său major din 1 octombrie, în urma căruia aproape 200 de rachete balistice au lovit zona Tel Aviv, inclusiv baze aeriene israeliene importante.
Potrivit Zero Hedge, după multe schimburi de replici şi rapoarte contradictorii şi în timp ce SUA ar fi încercat să îl „convingă pe Netanyahu să renunţe”, Israelul afirmă că atacurile asupra instalaţiilor energetice iraniene sunt încă în discuţie.
Ştirea potrivit căreia Israelul ia în considerare lovirea instalaţiilor energetice din Iran a făcut ca preţul ţiţeiului să crească vertiginos, aşa cum s-a întâmplat în ultima săptămână, când Teheranul şi Tel Aviv au lansat ameninţări şi contraameninţări.
Potrivit Axios, Netanyahu refuză să aprobe călătoria ministrului apărării Yoav Galant la Washington, planificată pentru diseară, până când nu va avea o convorbire telefonică cu preşedintele Biden şi până când cabinetul israelian nu va aproba răspunsul la atacul cu rachete al Iranului, potrivit unei surse care cunoaşte detaliile.
New York Times a relatat luni, pe baza declaraţiilor unor oficiali israelieni, că un contraatac semnificativ este încă iminent şi se aşteaptă să vizeze situri militare iraniene. Noul raport enumeră, de asemenea, ca ţinte probabile siturile de informaţii iraniene şi birourile sau sediile oficialilor. Preşedintele Biden a avertizat împotriva atacului asupra siturilor nucleare ale Iranului şi chiar cu câteva zile în urmă a renunţat la ideea de a lovi instalaţii energetice şi petroliere. Astfel, o „dezbatere” a continuat să se desfăşoare pe plan intern, în timp ce se spune că ambele părţi coordonează răspunsul.
Cel puţin iniţial, Israelul pare puţin probabil să atace „perla coroanei nucleare” a ţării. După dezbateri considerabile, aceste ţinte par să fi fost rezervate pentru mai târziu, dacă iranienii escaladează cu contraatacuri proprii.
Dar şoimii şi susţinătorii liniei dure din guvernul israelian, care îl ascultă sau nu pe premierul Netanyahu, spun că „oportunitatea” trebuie valorificată.
„Israelul are acum cea mai mare oportunitate din ultimii 50 de ani de a schimba faţa Orientului Mijlociu. Trebuie să acţionăm acum pentru a distruge programul nuclear al Iranului, instalaţiile sale energetice centrale şi pentru a paraliza mortal acest regim terorist”, a scris recent pe reţelele de socializare Naftali Bennett, un naţionalist de linie dură şi fost prim-ministru care s-a descris odată ca fiind la dreapta prim-ministrului Benjamin Netanyahu.
El a adăugat: „Avem justificarea. Avem instrumentele necesare. Acum că Hezbollah şi Hamas sunt paralizate, Iranul este expus”.
Dar acest lucru seamănă foarte mult cu acel discurs care a condus la invazia americană a Irakului din 2003, dar în loc să pună în mişcare „durerile naşterii unui nou Orient Mijlociu” - războiul din Irak a avut ca rezultat aproximativ un milion de morţi şi victime, destabilizarea timp de peste două decenii, apariţia ISIS şi ascensiunea unui guvern pro-Teheran la Bagdad.
În mod interesant, Washingtonul încearcă acum să „gestioneze” iminenta lovitură a Israelului asupra Iranului, Biden îndemnând la un răspuns „proporţional” sau care să evite un război regional major.
Potrivit unui raport publicat duminică de Jerusalem Post, un oficial american a declarat: ”Dacă nu atingeţi ţintele A, B, C, vă vom oferi protecţie diplomatică şi un pachet de arme”.
„Oficialii israelieni au răspuns spunând: 'Luăm în considerare Statele Unite şi le ascultăm. Dar vom face orice şi tot ce putem pentru a proteja cetăţenii şi securitatea statului Israel'”, a continuat raportul.
În ceea ce priveşte dorinţa unor oficiali israelieni de a lovi puternic siturile nucleare iraniene, rămâne o problemă practică semnificativă: sunt necesare „bombe bunker-buster” americane pentru a afecta instalaţiile subterane. O mare parte din silozurile de rachete ale Iranului sunt, de asemenea, protejate în subteran. Şi ar fi nevoie de aprobarea Washingtonul în acest caz.
În prezent, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite (CENTCOM) al SUA, generalul Michael Kurilla, se află în Israel şi conduce discuţia coordonată din partea SUA.