Israelul loveşte zona umanitară Khan Younis: 40 de morţi în atacul asupra Al-Mawasi
Cel puţin 40 de palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene israeliene asupra unei tabere de corturi desemnată drept zonă umanitară în Khan Younis, au declarat marţi dimineaţă oficiali din Gaza, în ceea ce armata israeliană a declarat că a fost un atac asupra unui centru de comandă Hamas, transmit agenţiile de presă.
Oficiali ai apărării civile din Gaza au declarat pentru Agence France-Presse şi BBC că, pe lângă cele 40 de persoane ucise în atacul din tabăra Al-Mawasi, alte 60 au fost rănite şi transferate la spitalele locale.
Rezidenţii şi medicii au declarat că tabăra de corturi din zona Al-Mawasi a fost lovită de cel puţin patru rachete. Tabăra este populată cu palestinieni strămutaţi care au fugit din alte zone ale enclavei.
Serviciul civil de urgenţă din Gaza a declarat că cel puţin 20 de corturi au luat foc, iar rachetele au provocat cratere adânci de nouă metri. Ministerul Sănătăţii din Gaza, care adună cifrele privind victimele, nu a făcut niciun comentariu imediat.
„Echipele noastre continuă să scoată martirii şi răniţii din zona vizată. Arată că un nou masacru israelian”, a declarat un oficial civil din Gaza pentru situaţii de urgenţă.
Forţele de apărare israeliene au declarat că au „lovit terorişti Hamas importanţi care operau într-un centru de comandă şi control amplasat în zona umanitară din Khan Younis.
„Teroriştii au avansat şi au efectuat atacuri teroriste împotriva trupelor şi a statului Israel”, se arată în declaraţie.
Hamas a negat că luptătorii săi ar fi fost prezenţi la locul atacului, precizând într-o declaraţie pe Telegram: „Afirmaţiile ocupaţiei privind prezenţa luptătorilor din rezistenţă sunt o minciună flagrantă”.
Aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele cel puţin o dată, iar unii au fost nevoiţi să fugă de până la 10 ori.
Câteva sute de mii de persoane s-au înghesuit în al-Mawasi de la începutul conflictului, în ciuda furnizării minime de servicii de bază. Luna trecută, oficialii umanitari au confirmat că supraaglomerarea de acolo îi descuraja pe cei care primiseră ordine de evacuare din partea forţelor de apărare israeliene să plece, în ciuda pericolelor pe care le presupune rămânerea acolo.
Au avut loc o serie de atacuri mortale asupra taberei de la izbucnirea conflictului anul trecut.
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie, când Hamas a atacat Israelul, ucigând 1 200 de persoane şi luând aproximativ 250 de ostatici.
Atacul ulterior al Israelului asupra Gazei a ucis peste 40 900 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu. Se crede că alte mii sunt îngropate sub dărâmături, în timp ce alte mii au murit din cauza consecinţelor indirecte ale războiului şi zeci de mii au fost rănite.
Cele două părţi beligerante se învinuiesc reciproc pentru eşecul de până acum de a ajunge la o încetare a focului care ar pune capăt luptelor şi ar duce la eliberarea ostaticilor.