Israelul începe construirea unei bariere subterane în jurul Fâşiei Gaza

Deşi a asediat Fâşia Gaza din 2007, regimul israelian a dat undă verde construirii unei bariere subterane de ciment la frontiera cu enclava controlată de grupul Hamas.
O fetiţă în Fâşia Gaza, iulie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.09.2016

Oficiali ai armatei israeliene au confirmat faptul că regimul din Tel Aviv a început construirea unei masive bariere subterane de-a lungul frontierei cu Fâşia Gaza deja asediată.

Discutând sub anonimat, oficiali ai Ministerului israelian pentru afaceri militare au declarat, joi, că activităţile de construire a barierei subterane au început în săptămânile recente, a raportat Associated Press.

Miercuri, website-ul israelian de ştiri Ynet a precizat de asemenea că “activităţile de construcţie au început în zonele tuturor oraşelor considerate a fi de cealaltă parte a graniţei cu Gaza”.

Prima parte a barierei subterane, care va avea de asemenea porţiuni şi la suprafaţă, se va întinde pe o lungime de 10 km.

O sursă israeliană, discutând sub anonimat, a declarat că regimul din Tel Aviv a alocat deja aproximativ 160 milioane de dolari pentru a construi o secţiune a barierei subterane din ciment.

Bariera va avea senzori pentru a detecta activităţile de săpare de tuneluri şi în final se va întinde de-a lungul graniţei de 60 km cu Gaza, conform Ynet.

Israelul susţine că planul urmăreşte să blocheze tunelurile transfrontaliere care sunt folosite de locuitorii din Gaza pentru a introduce produse de bază precum alimente şi materiale de construcţii în enclava de coastă ce este supusă unui intens asediu israelian.

Salah Bardawil, oficial senior al Hamas din Gaza, a declarat că “poporul palestinian şi rezistenţa pot depăşi toate obstacolele create de ocupaţie”.

Fâşia Gaza a fost supusă asediului în 2007, situaţie ce a cauzat scăderea nivelului de trai, creşterea şomajului şi o sărăcie cruntă.

Asediul privează aproximativ 1,8 milioane de cetăţeni ai Gazei de drepturile lor fundamentale, precum libertatea de mişcare, dreptul la educaţie, servicii de sănătate şi dreptul de a avea un loc de muncă.

Egiptul contribuie la asediul israelian refuzând rezidenţilor din Gaza să treacă graniţa prin singurul pasaj ce ocoleşte Israelul, şi anume punctul de frontieră Rafah.

În plus, guvernul egiptean a distrus sau inundat tunelurile subterane pe care le-au săpat rezidenţii Gazei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor