Daesh în “inima Israelului”? Mahmoud Abbas avertizează în privinţa răspândirii tentaculelor jihadiste

Mahmoud Abbas a avertizat că influenţa şi prezenţa grupului jihadist Statul Islamic s-ar putea răspândi şi în Israel ca urmare a politicilor sale în teritoriile palestiniene ocupate.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas.
Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. (Captură Foto)

Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a avertizat că politicile Israelului în Cisiordania ar putea duce la extinderea activităţilor grupului Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh) în “inima Israelului”, a raportat joi Middle Est Monitor. Comentariile au fost făcute în timp ce Abbas, obosit de paralizia politică îndelungată cu guvernul israelian, a cerut miercuri Consiliului de Securitate al ONU, în timpul unui interviu radio, emiterea unei rezoluţie de condamnare a coloniilor israeliene construite în Cisiordania.

Conform lui Abbas, “condiţia de bază pentru obţinerea păcii este să li se înapoieze palestinienilor teritoriile conform graniţelor din 1967”. În plus, Abbas a declarat că se opune cu tărie terorismului. Aproximativ 400.000 de colonişti israelieni locuiesc în Cisiordania, excluzând Ierusalimul de Est anexat, într-un teritoriu ce se doreşte a fi inclus într-un viitor stat palestinian.

În lunile recente, grupul jihadist Statul Islamic a urmărit să exploateze mânia palestinienilor, dar a obţinut puţin sprijin în teritoriile acestora. În octombrie 2015, grupul extremist a publicat pe Internet o serie de opt materiale video în care a lăudat atacurile cu cuţite comise de palestinieni împotriva israelienilor şi a făcut apel la atacuri suplimentare în regiune. Sondajele sugerează faptul că palestinienii menţin o atitudine extrem de nefavorabilă faţă de grupul jihadist. Conform unui sondaj desfăşurat anul trecut în luna septembrie, 91% dintre palestinieni resping ideologia Daesh şi 83% susţin războiul împotriva grupului.

În ultimele câteva luni, regiunea a fost zguduită de un val de înjunghieri împotriva israelienilor, în contextul amplificării furiei palestiniene faţă de extinderea coloniilor evreieşti şi împotriva a ceea ce mulţi palestinieni consideră a fi ameninţări israeliene împotriva moscheei Al-Aqsa din Ierusalim, conform Internaţional Business Times.

În acelaşi timp, Abbas şi-a pierdut o mare parte din influenţa sa în rândul palestinienilor din Cisiordania, unde lunile de proteste au ameninţat o stabilitate şi aşa fragilă. La începutul acestei luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat oficialilor israelieni să prevină prăbuşirea Autorităţii Palestiniene, care cooperează cu Israelul în ceea ce priveşte securitatea, dar în acelaşi timp să se pregătească în cazul în care aceasta se va prăbuşi. Aceste ştiri au fost percepute ca un semn că tineretul din Cisiordania şi-a pierdut încrederea în abilitatea Autorităţii Palestiniene de a negocia o soluţie pentru finalizarea conflictului îndelungat dintre cele două tabere.