Israelul acuză televiziunea de stat chineză de "antisemitism evident"

Sediul televiziunii regimului comunist chinez CCTV şi al canalului internaţional CGTN
Sediul televiziunii regimului comunist chinez CCTV şi al canalului internaţional CGTN (Frederic J Brown/AFP/Getty Images)

Ambasada Israelului în China a protestat împotriva a ceea ce descrie drept „antisemitism flagrant”, evidenţiat în cadrul unui program al canalul televiziunii de stat CCTV, care dezbătea violenţa în curs în Gaza şi în alte părţi.

Într-o postare pe Twitter, ambasada a declarat: "Am sperat că vremurile teoriilor conspiraţiei 'evreii controlează lumea' s-au încheiat, din păcate, antisemitismul şi-a arătat din nou faţa sa urâtă". "Suntem îngroziţi să vedem un antisemitism flagrant exprimat într-o publicaţie oficială chineză", se mai menţionează în postare.

Citiți și Twitter şi Facebook permit Chinei o campanie masivă de ştiri false referitoare la genocidul din Xinjiang

În emisiunea postului CGTN de marţi, gazda Zheng Junfeng s-a întrebat dacă sprijinul SUA pentru Israel se bazează cu adevărat pe valori democratice comune, spunând că „unii oameni cred că politica pro-israeliană a SUA se datorează influenţei evreilor bogaţi din SUA şi lobby-ului evreiesc asupra factorilor de politică externă din SUA”.

"Evreii domină sectoarele finanţelor şi al internetului", afirmă Zheng, vorbind în engleză. "Deci au lobby-uri puternice cum spun unii? Posibil."

Zheng a acuzat apoi SUA - principalul rival geopolitic al Chinei - că a folosit Israelul drept „cap de pod” în Orientul Mijlociu şi drept reprezentant în campania sa de înfrângere a mişcării pan-arabe.

Citiți și Canal mass media australian suspendă canalul chinez CGTN pentru plângeri legate de drepturile omului

Purtătorul de cuvânt Erez Katz Volovelsky a declarat, miercuri, că ambasada nu are nimic de adăugat la tweet-ul său şi nu a primit până acum niciun răspuns din partea postului CGTN, pe care canalul principal de ştiri CCTV îl operează pentru audienţa străină.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea CCTV şi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, a spus că „nu este la curent cu situaţia”.

"China şi-a exprimat în repetate rânduri poziţia cu privire la situaţia Palestina-Israel", a declarat Zhao reporterilor într-un briefing zilnic.

Citiți și China interzice brusc BBC World News, după ce Marea Britanie a retras licenţa CGTN

China a susţinut multă vreme cauza palestiniană şi, în ultimele zile, Ministerul Afacerilor Externe a condamnat SUA pentru blocarea unei declaraţii în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care condamnă violenţa.

Cu toate acestea, de la stabilirea relaţiilor diplomatice oficiale cu Israelul în 1992, Beijingul a alimentat strânse legături economice, tehnologice şi militare, inclusiv achiziţionarea modelelor de drone israeliene.

Citiți și Partidul Comunist Chinez intenţionează să-şi deschidă un birou de televiziune la Bruxelles

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe