Canal mass media australian suspendă canalul chinez CGTN pentru plângeri legate de drepturile omului

Sediul televiziunii regimului comunist chinez CCTV şi al canalului internaţional CGTN
Sediul televiziunii regimului comunist chinez CCTV şi al canalului internaţional CGTN (Frederic J Brown/AFP/Getty Images)

Canalul australian SBS a declarat vineri că va suspenda difuzarea buletinelor de ştiri de la canalele de ştiri ale televiziunii chineze de stat CGTN şi CCTV după ce a primit o plângere legată de drepturile omului.

Un purtător de cuvânt al SBS a declarat pentru Reuters că programele CCTV şi CGTN nu vor fi difuzate sâmbătă şi că SBS examinează o plângere a unei organizaţii pentru drepturile omului.

"Având în vedere îngrijorările serioase pe care le ridică şi complexitatea materialului implicat, am luat decizia de a suspenda difuzarea buletinelor de ştiri CGTN şi CCTV din străinătate în timp ce întreprindem o evaluare a acestor servicii", a declarat SBS într-un comunicat.

Citiți și China interzice brusc BBC World News, după ce Marea Britanie a retras licenţa CGTN

Un comunicat postat pe saitul SBS News a declarat că organizaţia pentru drepturile omului Safeguard Defenders a scris către SBS după ce autoritatea de reglementare britanică a revocat licenţa CGTN din cauza „infracţiunilor grave de nerespectare” a chartei canalelor mass media.

„Aceasta este o persecuţie politică clasică”, a declarat ministerul de externe al Chinei într-o declaraţie adresată Reuters, îndemnând „partidele relevante să renunţe la prejudecăţile ideologice”.

Regimul comunist cenzurează canale mass media străine, menţinând un control strict asupra informaţiilor la care poate avea acces populaţia chineză.

„China va lua toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile şi interesele legitime ale mass-media chineze.”

Citiți și Canalul regimului chinez CGTN cere Franţei să-i permită să difuzeze, după ce a fost blocat în Marea Britanie

Scrisoarea adresată de Safeguard Defenders către SBS mentiona că CCTV a difuzat confesiunile smulse prin forţă ale aproximativ 56 de persoane între 2013 şi 2020.

„Aceste transmisii au implicat extragerea, producerea şi difuzarea de confesiuni forţate şi false ale unor prizonieri deţinuţi în condiţii de constrângere şi tortură", a raportat SBS scrisoarea de la Safeguard Defenders.

SBS este un canal public, oferind ştiri şi programe de divertisment la radio şi televiziune în mai multe limbi.

SBS transmitea un buletin de ştiri în engleză produs de postul CGTN aparţinând Partidului Comunist Chinez, de 15 minute, şi un program de 30 de minute în mandarină, al CCTV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe