Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

Soldaţi israelieni
Soldaţi israelieni (Jaafar Ashtiyeh/AFP/Getty Images)

Oficialii israelieni şi-au făcut cunoscută opoziţia faţă de revenirea administraţiei Biden în acordul nuclear iranian. Unii dintre ei au ameninţat chiar cu atacuri militare asupra Iranului dacă Joe Biden va reintroduce SUA în acordul cunoscut sub numele de JCPOA.

O sursă israeliană a declarat acest lucru pentru Breaking Defense într-un articol publicat luni. "Israelul trebuie să ştie - şi rapid - dacă Washingtonul intenţionează să oprească cursa Iranului către obţinerea bombei [nucleare, n.r.] sau ia măsuri pentru a face acest lucru", a menţionat sursa, sub condiţia anonimatului.

Citiți și Israelul mutat la CENTCOM - măsura cimentează eforturile anti-iraniene din Orientul Mijlociu

Sursa a afirmat că serviciile secrete israeliene monitorizează îndeaproape uzinele nucleare ale Iranului. Au fost menţionate şi atacuri aeriene israeliene asupra Siriei, a căror frecvenţă a crescut în ultimele luni. "Această presiune va continua şi va creşte, ca pregătire pentru un atac direct asupra ţintelor din Iran", a spus sursa despre atacurile aeriene din Siria.

Israelul susţine întotdeauna că atacurile sale aeriene din Siria au avut în vedere ţinte iraniene, dar de obicei lovesc miliţiile şiite. Săptămâna trecută, un atac aerian israelian a lovit Siria, omorând patru civili şi distrugând trei case.

La începutul acestei luni, Tzachi Hanegbi, un ministru israelian din partea partidului Likud, a făcut cea mai directă ameninţare publică împotriva Iranului. Hanegbi a spus că, dacă SUA revine în JCPOA, „Israelul va fi din nou singur împotriva Iranului” şi va ataca programul nuclear al Iranului.

Citiți și Fost agent CIA afirmă că Iranul este adevăratul autor al atentatului de la Lockerbie şi că CIA a ascuns dovezile

Breaking Defense, sursa publicaţiei, dar şi Haneegbi, acreditează teoria că Iranul se îndreaptă spre obţinerea unei bombe nucleare. Nu sunt singurii. Un raport al serviciilor germane de informaţii făcut public arăta că în anul 2016, Iranul a încercat în numeroase rânduri achiziţionarea de componente militare necesare pentru fabricarea bombei nucleare.

În special comunicatele oficialilor iranieni, care au afirmat că intenţionează să producă uraniu îmbogăţit la 20%, au produs îngrijorări. Deşi pentru construirea de focoase nucleare, uraniul trebuie îmbogăţit la 90%, procesul de îmbogăţire devine exponenţial mai rapid odată cu creşterea concentraţiei.

Cu toate acestea, Republica Islamică neagă faptul că ar intenţiona să construiască bombe nucleare, spunând că uraniul îmbogăţit 20% serveşte pentru reactorul său de cercetare de la Teheran, o instalaţie construită de SUA în anii 1960, ce poate produce izotopi medicali.

Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege care impune creşterea îmbogăţirii uraniului după asasinarea din noiembrie 2020 a lui Mohsen Fakhrizadeh, omul de ştiinţă iranian care conducea programul nuclear şi care a fost ucis într-o ambuscadă, pe care Teheranul o pune pe seama israelienilor.

În acelaşi timp, Parlamentul iranian a votat o lege care cere distrugerea statului israelian ca obiectiv al politicii externe iraniene.

Iranul a susţinut că este dispus să revină la respectarea JCPOA în cazul în care administraţia Biden ridică sancţiunile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe