Fost agent CIA afirmă că Iranul este adevăratul autor al atentatului de la Lockerbie şi că CIA a ascuns dovezile

Scena dezastrului de la Lockerbie
Scena dezastrului de la Lockerbie (Bryn Colton / Getty Images)

În decembrie 1988, zborul Pan-Am 103 de la Londra la New York a explodat deasupra oraşului scoţian Lockerbie, ucigând toate cele 259 de persoane aflate la bord, printre care 190 de americani, precum şi alte 12 persoane la sol.

SUA au acuzat mai mulţi ani Libia de atacul terorist. Cu toate acestea, recent, Departamentul de Justiţie al SUA a acuzat un nou libian în legătură cu atacul terorist.

John Holt, fost ofiţer CIA în Orientul Mijlociu, susţine că „adevăratul autor” al exploziei Boeing-ului 747 din 1988 deasupra oraşului scoţian Lockerbie a fost Iranul, nu Libia, şi a cerut tragerea la răspundere a Republicii Islamice.

Holt, manager al lui Abdul Majid Giaka - un martor cheie al guvernului SUA în procesul Lockerbie desfăşurat la Haga în 2000 - „a declarat pentru CIA şi FBI când a fost intervievat de ei la începutul anului 2000” că, împreună cu „mulţi alţi ofiţeri de informaţii, nu crede” că regimul de la Tripoli a fost responsabil de bombardament.

„În calitate de fost ofiţer al operaţiunilor CIA, întrerup 20 de ani de tăcere cu privire la unul dintre cele mai atroce acte teroriste implicând avioane, zborul Pan Am 103 deasupra Lockerbie, Scoţia, la 21 decembrie 1988”, a scris Holt într-un articol publicat de Times of Israel duminică. „Iranul, aşa cum au arătat în mod clar dovezile originale, este adevăratul autor al acestui atac letal şi ar trebui adus în faţa justiţiei”.

Profesorul de ştiinţe politice sugerează că martorul cheie al guvernului SUA în procesul Lockerbie, agentul libian Abdul Majid Giaka, „nu ştia nimic” despre presupusa implicare a guvernului libian şi „nu a furnizat niciodată dovezi care să indice Libia”.

„Ştiu că Libia nu se află în spatele bombardamentului, deoarece am fost managerul principalului martor al guvernului american Abdul Majid Giaka, o perioadă îndelungată - acesta fiind un agent libian care nu a furnizat niciodată dovezi care să implice Libia sau vreo indicaţie că ar şti ceva despre implicarea naţiunii - la doi ani după bombardament”, a declarat Holt. „Guvernul SUA mi-a blocat mărturia şi a scos din probe cablogramele pe care le-am scris şi care dovedeau că Giaka nu ştia nimic”.

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat recent că au fost depuse două noi acuzaţii împotriva lui Abu Agila Mohammad Masud, despre care procurorii susţin că ar fi construit dispozitivul exploziv care a doborât avionul care efectua zborul Pan Am 103. Holt a susţinut că serviciile secrete americane „nici măcar” nu au intervievat suspectul. Mai degrabă, a afirmat el, s-au bazat „în totalitate” pe „o declaraţie veche de 8 ani a unui ofiţer de poliţie libian anonim” în plin război civil din ţară.

„Mai mult decât atât, Masud nu avea nicio istorie de acest gen, sau semnătură, care să indice realizarea tipului de bombă care a doborât Pan Am 103 - şi nici pentru ascunderea bombelor în radiouri Toshiba”, a scris fostul agent CIA.

Holt a adăugat că Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei - Comandamentul General (PFLP-GC), susţinut de Teheran, este cunoscut pentru construirea unor astfel de dispozitive explozive.

"Este timpul să renunţaţi la procedura CIA de rutină - de înfrumuseţare a rapoartelor de informaţii pentru a se potrivi cu un rezultat preconceput - în loc să cercetaţi faptele", a sugerat Hold. „Familiile victimelor zborului Pan Am 103 au suferit suficient de mult şi merită acum să poate fi siguri că autorii adevăraţi ai acestui act de terorism, actorii iranieni, sunt aduşi în faţa justiţiei”.

Holt a cerut guvernului SUA să „reexamineze” cazul Lockerbie „din cauza disponibilităţii probelor împotriva Iranului”.

„De ce au fost ignorate dovezile credibile care indicau drept autor Iranul, având în vedere motivul clar al Iranului pentru atac - represalii pentru doborârea unui avion Airbus civil aparţinând Iran Air şi capacitatea dovedită a Republicii Islamice de a efectua atacuri similare atacului Lockerbie?”, a sugerat fostul agent CIA.

La începutul lunii decembrie 2020, agentul de informaţii, pensionar, a făcut declaraţii similare, susţinând că „s-a făcut un efort concertat” care vizează distragerea atenţiei anchetatorilor de la faptul că Iranul este „adevăratul vinovat”. Holt a sugerat la acea vreme că martorul principal al guvernului SUA avea o istorie de „inventare de poveşti”.

„Am motive să cred că a existat un efort concertat, din motive inexplicabile, pentru a îndepărta anchetele iniţiale de Iran şi de aliatul său extremist palestinian, care fabrica bombe - Comandamentul General al Frontului de Eliberare a Palestinei. Acum ar trebui să ne concentrăm pe o nouă investigaţie asupra iranienilor şi a legăturilor lor cu făptaşul”, a declarat Holt pentru The Telegraph într-un interviu.

La 21 decembrie 2020, procurorul general al SUA, William Barr, a anunţat noi acuzaţii în cazul Lockerbie, împotriva lui Abu Agila Masud, pentru că ar fi produs bomba folosită pentru distrugerea aeronavei.

Departamentul de Justiţie a acuzat cetăţeanul libian, care execută o condamnare separată de 10 ani la Tripoli, de distrugerea aeronavei, care a dus la moartea şi distrugerea unui vehicul utilizat în comerţul interstatal sau străin prin intermediul unui exploziv.

În noiembrie 1991, doi cetăţeni libieni - Abdel Baset al-Megrahi, ofiţer de informaţii libian şi şef de securitate de la Libyan Arab Airlines, şi Lamin Khalifah Fhimah, managerul staţiei Libyan Arab Airlines pe aeroportul Luqa din Malta - au fost acuzaţi în legătură cu atentatul de la Lockerbie.

În 2000, al-Megrahi şi Fhimah au fost judecaţi, în conformitate cu legea scoţiană, într-un tribunal special din Olanda.

Al-Fhimah a fost achitat, dar al-Megrahi a fost găsit vinovat şi condamnat la închisoare pe viaţă. Cu toate acestea, în 2009, al-Megrahi a fost eliberat pe motiv de boală, fiind diagnosticat cu cancer. A murit trei ani mai târziu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe