Israel Katz: SUA va recunoaşte luni Înălţimile Golan drept teritoriu al Israelului

Ministrul de Externe interimar al Israelului a declarat că Donald Trump va semna luni un ordin executiv privind recunoaşterea suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan. Germania şi alţi aliaţi ai SUA se opun.
Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz (st) şi premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Andrei Popescu
25.03.2019

Israelul susţine că oficiali ai Casei Albe pregătesc un document oficial pentru a confirma sprijinul faţă de suveranitatea israeliană asupra regiunii siriene Înălţimile Golan, documentul urmând a fi semnat luni de către preşedintele american Donald Trump, potrivit Deutsche Welle.

Semnarea decretului va avea loc în cadrul unor discuţii la Casa Albă între premierul israelian Benjamin Netanyahu şi Donald Trump, a susţinut într-un mesaj postat pe Twitter ministrul de Externe interimar al Israelului, Israel Katz.

“Mâine [luni], preşedintele Trump, în prezenţa premierului Netanyahu, va semna un decret privind recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Golan. Legăturile dintre Israel şi SUA sunt mai strânse ca niciodată”, a precizat Katz.

Trump a încălcat o politică americană ce durează de câteva decenii privind Orientul Mijlociu când, joia trecută, a susţinut pe Twitter că a sosit momentul să fie acceptată revendicarea larg contestată a regimului din Tel Aviv asupra teritoriului de frontieră.

Decizia a fost criticată de mulţi aliaţi ai SUA, iar Germania, Marea Britanie, Franţa şi UE au declarat că Înălţimile Golan este un teritoriu “ocupat” de Israel.

Siria şi alte state din regiune au afirmat că recunoaşterea suveranităţii israeliene, dacă este confirmată, va reprezenta o încălcare a dreptului internaţional.

Netanyahu a căutat de mult timp să obţină sprijinul Washingtonului şi mulţi analişti consideră că remarcile lui Trump reprezintă un cadou de campanie oferit premierului israelian înaintea alegerilor din Israel din 9 aprilie.

Israelul a ocupat regiunea Înălţimile Golan în 1967 după războiul de şase zile dintre Israel şi ţările vecine Egipt, Iordania şi Siria.

ONU, care nu recunoaşte suveranitatea israeliană asupra regiunii, a intermediat un armistiţiu siriano-israelian în 1974, cerând Israelului să se retragă din unele zone ale Înălţimilor Golan.

În 1981, Israelul a adoptat o lege care extinde jurisdicţia sa asupra teritoriului, însă acţiunea nu a fost niciodată recunoscută pe plan internaţional şi a deteriorat şi mai mult relaţiile dintre Tel Aviv şi Damasc.

În 2017, Trump a declanşat un val de condamnări în Orientul Mijlociu după ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor