Isar a prezentat în Israel oportunităţile de investiţii existente în România
alte articole
Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, s-a întâlnit cu ministrul industriei, comerţului şi muncii din Israel, Shalom Simhon, în cadrul căreia a prezentat cadrul investiţional din România şi oportunităţile de investiţii existente în prezent, a anunţat miercuri MECMA.
O delegaţie MECMA condusă de Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, se află în perioada 10-11 iulie într-o vizită în Israel, unde se întâlneşte cu oficialităţi israeliene, precum şi cu firme şi fonduri de investiţii de referinţă din această ţară.
În cadrul discuţiei cu Shalom Simhon, părţile au evidenţiat faptul că schimburile comerciale bilaterale nu sunt încă la nivelul posibilităţilor reale ale celor două economii şi că sunt încă multe oportunităţi neexplorate. Este necesar un contact mai strâns între comunităţile de afaceri din cele două ţări, atât prin organizarea de misiuni economice reciproce, cât şi prin participarea la expoziţiile internationale de interes organizate în România şi în Israel.
Demnitarul român a prezentat cadrul investiţional din România, oportunităţile de investiţii existente în prezent, accentuând asupra faptului ţara noastră este una dintre cele mai favorabile destinaţii în Europa pentru investitorii străini, accentuând asupra stabilităţii economice a ţării, potenţialului de creştere în anii următori, resurselor naturale şi umane, politicilor de dezvoltare preconizate de guvern, etc.
"Partea română a subliniat din nou interesul de a identifica şi coopera cu parteneri israelieni în domeniul energiei, chimiei si sectorului minier, făcând referire la proiectele aprobate, care sunt in coordonarea ministerului", se spune în comunicatul MECMA.
Cooperarea în domeniul clusterelor inovative a constituit un alt subiect unde partea română a solicitat sprijin pentru identificarea unor parteneri israelieni interesaţi.
Cooperarea în domeniul petrolului şi gazelor naturale a fost menţionată, de asemenea, de delegaţia română, deşi acest sector este coordonat de Ministerul Energiei şi Resurselor de Apă.
S-a convenit urmărirea celor discutate de cei doi demnitari în vederea acordării sprijinului pentru identificarea unor oportunităţi concrete, care să conducă la implicarea societăţilor israeliene în proiectele prezentate de ministrul Lucian Isar.
A fost totodată lansată invitaţia de a vizita România ministrului israelian, care a acceptat efectuarea acesteia în perioada următoare.
În anul 2011 schimburile comerciale bilaterale româno-israeliene s-au ridicat la 362,1 milioane dolari, din care export 194,3 milioane dolari (scădere 3,3%), iar import 167,8 milioane dolari (scădere cu 19,2%). Balanţa comercială a fost pozitivă, 26,5 milioane USD, pentru prima dată din 2002.
În primele 4 luni din anul 2012 schimburile comerciale bilaterale s-a ridicat la 152,0 milioane USD (cu 29,5% mai mult decât în perioada similară din 2011), din care exportulu românesc a fost de 105,5 milioane USD (creştere cu 67,2% ), iar importul din Israel a fost de 46,5 milioane USD (scădere cu 17,1%). Balanţa comercială a fost pozitivă: 59,0 milioane USD.
Structura exportului în Israel, în anul 2011 , a fost următoarea: produse din lemn – 16,0%, metale şi produse din metal – 14,2%, maşini şi echipamente industriale – 13,7%, produse vegetale (în special cereale şi seminţe) – 13,2%, , produse minerale – 11,3%, mijloace de transport şi componente – 9,5 %, produse alimentare –7,2%; instrumente optice – 3,9%, produse din mase plastice şi cauciuc – 3,5%, etc.
Structura importului din Israel, anul 2011 a fost următoarea: produse chimice şi farmaceutice– 32,5, maşini şi aparate,echipamente electrice şi părţi ale acestora – 19,2%, produse minerale – 15,8%, produse optice şi materiale foto – 7,6%, produse din metal (6,7%), produse din mase plastice -6,1%, produse alimentare - 6,1% etc.
Până în prezent, investiţiile directe ale firmelor israeliene în România, potrivit datelor din evidenţa ONRC, însumează la 31 martie 2012, 67,4 milioane USD, reprezentând capital social subscris la 6312 societăţi comerciale cu capital israelian, poziţionând statul Israel pe locul 32 în clasamentul investiţiilor străine directe.