Irlanda, Spania şi Norvegia vor recunoaşte statul palestinian

Simon Harris (st), Pedro Sanchez (centru), Jonas Gahr Store (Getty Images)
Redacţia
22.05.2024

Irlanda, Spania şi Norvegia au anunţat că vor recunoaşte în mod oficial un stat palestinian la 28 mai, ceea ce a provocat un răspuns imediat din partea Israelului, transmite The Guardian.

Guvernele irlandez, spaniol şi norvegian au făcut miercuri dimineaţă anunţurile mult aşteptate, în cadrul unor acţiuni coordonate, despre care au declarat că au avut ca scop susţinerea unei soluţii cu două state şi promovarea păcii în Orientul Mijlociu.

"Vom recunoaşte Palestina din mai multe motive şi putem rezuma acest lucru în trei cuvinte - pace, justiţie şi consecvenţă. Trebuie să ne asigurăm că soluţia celor două state este respectată şi că trebuie să existe garanţii reciproce de securitate", a declarat premierul spaniol, Pedro Sanchez, în faţa parlamentului de la Madrid, stârnind aplauze.

Taoiseach-ul Irlandei, Simon Harris, a declarat că Palestina are dreptul legitim la un stat.

"Este o declaraţie de susţinere fără echivoc pentru soluţia celor două state, singura cale credibilă către pace şi securitate pentru Israel, pentru Palestina şi pentru popoarele lor. Sunt încrezător că şi alte ţări ni se vor alătura pentru a face acest pas important în următoarele săptămâni", a declarat el într-o conferinţă de presă la Dublin.

La Oslo, prim-ministrul Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a declarat că nu poate exista pace în Orientul Mijlociu fără recunoaştere şi că Norvegia va considera Palestina ca un stat independent "cu toate drepturile şi obligaţiile pe care le implică".

Reacţia Israelului

Israelul a lansat o contraofensivă diplomatică rapidă pentru a încerca să descurajeze alte ţări europene, cum ar fi Slovenia şi Malta, care şi-au manifestat disponibilitatea de a recunoaşte Palestina.

Ministrul de Externe, Israel Katz, a ordonat ambasadorilor săi de la Dublin şi Oslo să se întoarcă imediat pentru "consultări urgente" şi a promis măsuri suplimentare. El a acuzat Irlanda şi Norvegia că au transmis un mesaj că "terorismul se plăteşte", făcând referire la atacurile Hamas din 7 octombrie care au declanşat războiul din Gaza.

Recunoaşterea ar împiedica eforturile de returnare a ostaticilor deţinuţi în Gaza şi ar face mai puţin probabilă o încetare a focului prin "recompensarea jihadiştilor din Hamas şi Iran", a declarat Katz. El a ameninţat, de asemenea, cu rechemarea ambasadorului Israelului în Spania.

Ministerul israelian de Externe a avertizat marţi Irlanda că riscă să devină un "pion în mâinile Hamas" şi că ar alimenta "mai mult terorism, instabilitate în regiune şi ar pune în pericol orice perspectivă de pace".

Context

Evoluţiile au avut loc în contextul unui război crunt de şapte luni în Gaza, care a provocat apeluri globale pentru încetarea focului şi o soluţie durabilă pentru pace în regiune, precum şi punerea în aplicare a mandatelor de arestare pentru crime de război de către Curtea Penală Internaţională.

Aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise de Hamas la 7 octombrie, iar alte 250 au fost luate ostatice, iar aproximativ 35.000 de persoane au fost ucise în războiul din Gaza ca urmare a ofensivei armatei israeliene, potrivit Ministerului palestinian al Sănătăţii.

Sanchez l-a acuzat pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu, că a prezidat masacrele şi a reiterat cererile de încetare a focului.

"Premierul Netanyahu continuă să închidă ochii şi să bombardeze spitale, şcoli, case. Încă se foloseşte de foame, frig şi teroare pentru a pedepsi mai mult de un milion de băieţi şi fete nevinovaţi - iar lucrurile au mers atât de departe încât procurorii de la Curtea Penală Internaţională au cerut săptămâna aceasta arestarea sa pentru crime de război", a declarat liderul spaniol.

Harris, flancat de liderii partidelor din coaliţia sa, a declarat: "Vreau să ştiu în anii următori că Irlanda a vorbit, s-a pronunţat în favoarea păcii, în favoarea unui acord politic care să permită copiilor din Palestina, copiilor din Israel, să trăiască în siguranţă şi în pace şi securitate, unul lângă celălalt".

Irlanda, Spania, Slovenia şi Malta, membre ale UE, au indicat în ultimele săptămâni că intenţionează să facă un anunţ de recunoaştere, susţinând că o soluţie cu două state este esenţială pentru o pace durabilă în regiune.

Din 1988, 139 din cele 193 de state membre ale ONU au recunoscut statutul de stat palestinian. Guvernul irlandez a declarat anterior că recunoaşterea ar completa eforturile de pace şi ar sprijini o soluţie cu două state.

Sanchez a fost unul dintre cei mai deschişi lideri europeni atunci când a criticat ofensiva Israelului în Gaza. De asemenea, el a declarat în repetate rânduri că soluţia celor două state rămâne singurul răspuns la criza din Orientul Mijlociu.

Deşi a condamnat "actele şocante de terorism" ale Hamas şi a recunoscut dreptul Israelului de a se apăra, Sanchez a înfuriat guvernul israelian, calificând numărul palestinienilor morţi drept "cu adevărat insuportabil" şi subliniind că răspunsul Israelului nu poate include "moartea unor civili nevinovaţi, inclusiv a mii de copii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor