Iranul şi Coreea de Nord vor domina discuţiile privind neproliferarea nucleară

Este de aşteptat ca programele nucleare controversate urmărite de Iran şi Coreea de Nord să domine agenda discuţiilor nucleare la nivel mondial, care au loc la Organizaţia Naţiunilor Unite din Geneva. Reprezentanţi ai celor 190 de naţiuni membre ale Tratatului de neproliferare nucleară [TNP] - iniţiat din 1970 - se vor întâlni în următoarele două săptămâni pentru a pregăti Conferinţa pentru revizuire a TNP care va avea loc în 2015.
Imagine din interiorul reactorului nuclear de la Bushehr, Iran, august 2012 (HAMED MALEKPOUR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
23.04.2013

Este de aşteptat ca programele nucleare controversate urmărite de Iran şi Coreea de Nord să domine agenda discuţiilor nucleare la nivel mondial, care au loc la Organizaţia Naţiunilor Unite din Geneva. Reprezentanţi ai celor 190 de naţiuni membre ale Tratatului de neproliferare nucleară [TNP] - iniţiat din 1970 - se vor întâlni în următoarele două săptămâni pentru a pregăti Conferinţa pentru revizuire a TNP care va avea loc în 2015.

Aceste discuţii pregătitoare au loc într-o atmosferă tensionată. TNP are scopul de a preveni răspândirea armelor nucleare şi de a promova utilizarea paşnică a energiei nucleare. Dar acţiunile ascunse ale Iranului şi Coreei de Nord alarmează multe state membre.

Şeful delegaţiei americane a afirmat că retorica din ce în ce mai belicoasă a Coreei de Nord şi sfidarea continuă de către Iran a obligaţiilor sale în temeiul TNP sunt provocări majore.

Thomas Countryman, care este asistentul secretarului american pentru Securitate Internaţională şi Neproliferare, a declarat că Coreea de Nord a testat un al treilea dispozitiv nuclear, iar Iranul a înşelat multă vreme Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi comunitatea internaţională privind programul său de îmbogăţire a uraniului.

"Acţiunile Iranului şi Coreei de Nord ar trebui să privească fiecare membru al acestei conferinţe. Este clar că dacă Iranul reuşeşte să construiască arme nucleare, atunci nu numai că reuniunea de la Helsinki devine irelevantă, dar, de fapt, întreaga credibilitate a acestui tratat este contestată. Ca Iranul să deţină astfel de arme constituie o ameninţare pentru întreaga regiune", a declarat Countryman.

O conferinţă internaţională pentru stabilirea unei zone nucleare libere trebuia să aibă loc la Helsinki în decembrie anul trecut, dar nu a reuşit să se materializeze. Iranul a anunţat că va participa la o astfel de conferinţă, dar Israelul, care nici nu neagă nici nu confirmă că ar deţine arme nucleare, a indicat că nu va participa.

Israelul nu a aderat la TNP, iar Iranul, care este membru, a declarat că nu a încălcat tratatul. Ţara susţine că îmbogăţeşte uraniu ca parte a unui program paşnic de energie nucleară, care este permis în conformitate cu prevederile tratatului. Statul susţine că nu este interesat de dezvoltarea armelor nucleare.

Cu toate acestea, Statele Unite ale Americii, Israelul, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi sunt suspicioşi cu privire la această afirmaţie şi se tem că Teheranul are intenţia de a construi o bombă atomică.

Countryman avertizează că dacă Iranul dezvoltă arme nucleare, acest lucru va deschide calea pentru o creştere a proliferării unor astfel de arme, o creştere mai mare decât a mai avut loc vreodată.

"Dacă luaţi în considerare că retorica Iranului înainte de prima sa explozie nucleară era la fel de belicoasă ca retorica RPDC după trei explozii nucleare, atunci ar trebui să fiţi preocupaţi de situaţia în care va ajunge regiunea şi lumea ca urmare a continuei non-aderări a Iranulu", a menţionat el.

Coreea de Nord a devenit membru al TNP în 1985 şi a anunţat că se retrage din tratat în 2003. Countryman a declarat că Coreea de Nord a început achiziţionarea de tehnologii nucleare în timp ce încă era un membru al Tratatului. Cazul Coreei de Nord arată în mod clar că Tratatul poate fi abuzat de către statele care susţin că s-au retras, a declarat el.

Countryman a spus că trebuie să existe consecinţe la o astfel de acţiune. El a susţinut că se aşteaptă ca această chestiune să fie discutată în timpul Conferinţei pentru revizuire din 2015 şi că speră că aceasta va fi una dintre zonele în care tratatul poate fi consolidat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor