Iranul îşi accelerează programul nuclear în pofida sancţiunilor

Centrul de îmbogăţire a uraniului din Natanz, Iran. (Majid Saeedi / Getty Images)
Epoch Times România
18.04.2013

Iranul măreşte numărul de centrifuge pentru îmbogăţirea avansată a uraniului la uzina subterană de la Natanz, în ciuda înăspririi sancţiunilor internaţionale care vizează stoparea progresului nuclear al Teheranului, au declarat miercuri diplomaţii, fiind citaţi de Reuters.

Iranul a încercat ani de zile să dezvolte centrifuge mai eficiente decât maşinile IR-1 din anii 1970 pe care le foloseşte acum, dar introducerea unor modele noi a fost marcată de obstacole tehnice şi de dificultăţi în obţinerea unor piese-cheie din străinătate.

Dacă vor fi lansate şi operate cu succes, noile maşini vor permite statului islamic să îşi accelereze brusc activitatea atomică, despre care susţine că are scopuri energetice paşnice, dar Vestul se teme că ar putea avea drept scop construirea de bombe nucleare.

"Este clar că Iranul le poate construi. Întrebarea este cât de multe şi cât de bune sunt acestea", a declarat un reprezentant occidental.

Desfăşurarea planificată a următoarei generaţii de centrifuge subliniază refuzul Iranului de a ceda în faţa presiunilor pentru a stopa programul său nuclear şi poate complica şi mai mult eforturile de soluţionare a disputei diplomatice şi de evitare a unui război.

Iranul a anunţat la începutul lunii trecute că va construi aproximativ 3 000 de centrifuge avansate. Dar, experţi şi diplomaţi au spus că nu este clar dacă are capacitatea şi materialele necesare pentru a face atât de multe şi dacă ele vor funcţiona fără probleme.

Deşi este încă departe de numărul ţintă, o sursă diplomatică estimează că aproximativ 500-600 de aşa-numite centrifuge IR-2m şi carcase goale de centrifuge au fost montate la instalaţia de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, în centrul Iranului.

Acest număr este comparat cu 180 de acum două luni, potrivit ultimului raport de supraveghere nucleară al ONU cu privire la Iran, emis în luna februarie. În acelaşi timp, Iranul avea peste 12 000 de centrifuge vechi montate la Natanz, dar nu toate erau folosite pentru activităţi de îmbogăţire.

Alţi doi trimişi în Viena, unde îşi are sediul Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a ONU (AIEA), au declarat că numărul de maşini IR-2m instalate este în creştere, dar că nu au alte detalii. Următorul raport AIEA privind Iranul este de aşteptat la sfârşitul lunii mai.

Diplomaţii au declarat că noile centrifuge nu erau încă operaţionale, dar creşterea activităţilor de instalare este posibil să sporească preocupările Vestului privind avansurile nucleare ale Iranului. Centrifugele se rotesc la viteze supersonice pentru a creşte concentraţia fisionabilă.

Iranul susţine că îmbogăţirea uraniului are drept scop alimentarea unei reţele planificate a centralelor nucleare, dar materialul poate oferi şi nucleul pentru o bombă nucleară, dacă este procesat la un nivel înalt de fisiune, iar Occidentul vrea ca ţara să suspende această activitate.

Discuţiile între Iran şi marile puteri ale lumii din această lună nu au reuşit să obţină un progres diplomatic, iar Statele Unite şi Israelul, despre care se crede că ar fi singura putere înarmată nuclear din Orientul Mijlociu, nu au exclus o acţiune militară pentru a împiedica Teheranul să obţină arme nucleare.

Dacă sute de centrifuge noi au fost instalate acum, "acest lucru indică faptul că Iranul a făcut un progres semnificativ atât în ​​ce priveşte tehnologia, cât şi achiziţionarea de materii prime", a declarat expertul nuclear Mark Fitzpatrick de la Institutul Internaţional pentru Studii Strategice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor