Iranul deschide două mine de uraniu şi o uzină de prelucrare

(photos.com)
Epoch Times România
09.04.2013

Iranul a anunţat deschiderea, în provincia centrală Yazd, a doua mine de uraniu şi o uzină de producţie a concentratelor de uraniu (prăjituri galbene), relatează VOA News.

Media oficială a afirmat marţi că minereul de uraniu extras din mine va fi transformat în „prăjitură galbenă”, o substanţă care poate fi apoi îmbogăţită şi convertită în combustibil nuclear.

Iranul spune că instalaţiile pot produce până la 60 de tone de „prăjitură galbenă” anual. Anunţul a fost făcut cu ocazia aniversării în Iran a Zilei Naţionale a Tehnologiei Nucleare.

Consiliul de securitate ONU a cerut Iranului prin nenumărate rezoluţii să-şi suspende toate activităţile legate de îmbogăţirea uraniului şi să permită reprezentanţilor Naţiunilor Unite să inspecteze instalaţiile lor nucleare. Mai multe ţări, printre care şi Statele Unite, şi-au impus propriile măsuri adiţionale în efortul de a constrânge Iranul, în contextul suspiciunilor că Teheranul lucrează la dezvoltarea de arme nucleare.

Negocierile dintre Iran şi şase puteri mondiale privind programul nuclear iranian s-au încheiat săptămâna trecută cu o „divergenţă” a celor două părţi şi nicio înţelegere de a continua convorbirile în întâlniri viitoare.

Iranul susţine de mult timp că programul său nuclear este destinat doar producerii de energie şi cercetării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor