Iranul desfăşoară exerciţii militare masive pentru a-şi etala supremaţia

Iranul desfăşoară o serie de exerciţii militare masive ce urmăresc să demonstreze “supremaţia” Republicii Islamice şi să arate puterilor occidentale că ţara este pregătită să atace forţele staţionate în regiunea Golfului Persic.
Un suporter libanez tinand in mina o poza cu Ayatollahul iranian Ali Khamenei (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
13.12.2016

Exerciţiile militare, care au început duminică în sud-estul Iranului, includ forţe terestre şi aeriene, precum şi drone, conform liderilor militari iranieni şi a mass mediei conduse de stat.

Manevrele coincid cu prezentarea publică a unei noi drone iraniene. În lunile recente, Teheranul a efectuat mai multe astfel de zboruri de drone.

Liderii militari iranieni au avertizat SUA să nu ia măsuri provocatoare în regiune şi au promis un răspuns militar ferm, conform comentariilor făcute în weekend la începerea exerciţiilor militare.

“Forţele militare ale Republicii Islamice se bucură, mai mult ca niciodată, de supremaţie în regiunea Golfului Persic”, a declarat în weekend generalul de brigadă Massoud Jazzayeri, adjunct al Şefului Statului Major al Forţelor Armate Iraniene. “Condiţiile militare şi de securitate în Golful Persic fac astel încât forţele şi echipamentele inamice să se afle în raza soldaţilor iranieni”.

Exerciţiile militare, programate până miercuri, includ de asemenea prezentarea unui nou sistem de bruiaj despre care Iranul susţine că este capabil să doboare dronele inamicilor. Iranul a prezentat câteva rachete de precizie şi elicoptere înarmate cu muniţii de calibru mare.

Forţele iraniene au lansat “câteva rachete” asupra a două ţinte din Marea Oman, conform mass mediei iraniene controlate de stat.

În paralel, liderii iranieni au acuzat SUA de începerea unei noi operaţiuni de atac cibernetic împotriva infrastructurii Teheranului.

“În prezent, SUA a lansat un proiect numit Nitro Zeus cu scopul de a ataca infrastructurile de apărare şi de telecomunicaţii ale Iranului”, a declarat luni Alireza Karimi, membru al Organizaţiei pentru Apărare Civilă a Iranului.

“Pe baza studiilor pe care le-am desfăşurat, acest proiect este mult mai periculos decât Stuxnet”, a precizat Karimi, făcând referire la virusul cibernetic dezvoltat în comun de americani şi israelieni, care a urmărit să distrugă centrifugele nucleare ale Iranului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor