Ayatollahul Khamenei acuză Washingtonul de încălcări ale acordului nuclear

În urma unui anunţ făcut de SUA că ar putea prelungi sancţiunile împotriva Teheranului, liderul suprem al Iranului a ameninţat că ţara sa va lua măsuri retaliatorii dure. În plus, Republica Islamică a declarat că Washingtonul a încălcat de mai multe ori acordul nuclear iranian din 2015.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei.
Liderul Suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. (Captură Foto)

Liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei a declarat miercuri că o potenţială prelungire de către SUA a sancţiunilor, pe baza unei legi ce durează de 20 de ani, ar putea reprezenta o încălcare a acordului nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri. Ameninţările dure ale lui Khamenei sunt un răspuns la decizia de săptămâna trecută a Camerei Reprezentanţilor a SUA de a extinde sancţiunile împotriva Iranului.

Adresându-se membrilor Gărzii Revoluţionare, Khamenei a acuzat SUA că a încălcat în repetate rânduri acordul nuclear încheiat în Viena în iulie 2015, care ar trebui să restricţioneze programul nuclear iranian în schimbul uşurării sancţiunilor economice.

“Actuala administraţie americană a încălcat acordul nuclear de mai multe ori”, a precizat Khamenei. “Cea mai recentă prelungire a sancţiunilor cu 10 ani, dacă va avea loc, cu siguranţă va merge împotriva [prevederilor] JCPOA şi Republica Islamică va reacţiona în mod sigur”.

JCPOA (sau Joint Comprehensive Plan of Action) este rezultatul eforturilor comune ale Marii Britanii, SUA, Franţei, Germaniei, Rusiei, Chinei, pe de o parte, şi a Iranului pe de altă parte, văzut ca cea mai bună soluţie pentru a împiedica Teheranul să dezvolte arme nucleare. Acordul cere Iranului să îşi limiteze producţia nucleară timp de 10 ani şi să se conformeze cererilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. Arabia Saudită şi Israelul s-au opus cu tărie acestui plan.

Khamenei a răspuns la votul ce a avut loc săptămâna trecută în Camera Reprezentanţilor referitor la extinderea sancţiunilor iraniene cu 10 ani pe baza legii Iran Sanctions Act din 1996. Camera a ajuns la un verdict covârşitor de 419 voturi pentru şi 1 vot contra, dar extinderea sancţiunilor trebuie să treacă de Senat şi să obţină aprobarea preşedintelui Barack Obama. Administraţia Obama a declarat că se va opune proiectului de lege dacă acesta ajunge la Casa Albă.

Khamenei nu a fost explicit în ceea ce priveşte potenţiala reacţie a Iranului şi nici nu a numit în mod specific vreo “încălcare” a acordului de către SUA. Totuşi, comentariile sale ar putea reaprinde tensiunile dintre cele două naţiuni pe care acordul nuclear le-a diminuat oarecum. Ridicarea sancţiunilor s-a dovedit de asemenea a fi benefică pentru economia Iranului, permiţând producţiei sale petroliere să înflorească în ultima perioadă.

În plus, o mare parte din tensiunile legate de acordul nuclear vor cădea pe umerii preşedintelui ales Donald Trump, care deseori a criticat acordul pe durata campaniei sale prezidenţiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe