Iranul anunţă că va bloca inspecţii la reactoarele sale nucleare începând din 21 februarie

Hassan Rouhani
Hassan Rouhani (Getty Images)

Semnatarii europeni ai acordului nuclear iranian din 2015 avertizează Teheranul să nu blocheze inspecţiile efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) după ce oficialii iranieni au emis un ultimatum către Washington, ameninţând că vor face exact acest lucru.

"Ar fi complet inacceptabil dacă Iranul ar obstrucţiona inspecţiile AIEA", a declarat un diplomat german pentru Reuters.

Citiți și Israelienii avertizează că vor ataca Iranul dacă Joe Biden revine în cadrul acordului nuclear JCPOA

"Îndemnăm Iranul să se abţină de la acest pas şi monitorizăm atent cu această evoluţie cu partenerii noştri, inclusiv cu Statele Unite", a adăugat diplomatul.

Declaraţia a fost un răspuns la anunţul făcut luni de Republica Islamică, oficialii iranieni declarând că sunt pregătiţi să limiteze inspecţiile în cazul în care Statele Unite nu ridică cel puţin unele sancţiuni până pe 21 februarie.

Citiți și Comandantul armatei israeliene avertizează că are planuri de a ataca Iranul

"Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Saeed Khatibzadeh, a declarat că guvernul preşedintelui Hassan Rouhani este obligat prin lege să oprească în mod voluntar implementarea Protocolului adiţional - care conferă supravegherii nucleare ONU mai multă autoritate de inspecţie - dacă sancţiunile SUA asupra sectoarelor petroliere şi bancare ale Iranului nu vor fi ridicate până pe 21 februarie", a raportat Al Jazeera.

Alături de hotărârea Iranului, din ultima perioadă de a îmbogăţi uraniul mult peste limitele stipulate de clauzele JCPOA, interzicerea inspecţiilor fără notificare la instalaţiile nucleare ar constitui cea mai gravă escaladare de până acum a Republicii Islamice.

Citiți și Franţa pune presiune asupra noii administraţii a SUA. Susţine că Iranul îşi fabrică bomba

Evoluţia survine pe fondul declaraţiilor unor oficiali AIEA făcute cu câteva zile în urmă, potrivit cărora Iranul a produs pentru prima dată uraniu metalic, o componentă centrală a armelor nucleare.

Citiți și Israelul mutat la CENTCOM - măsura cimentează eforturile anti-iraniene din Orientul Mijlociu

Termenul limită din 21 februarie pentru ridicarea sancţiunilor a făcut parte din legislaţia votată în decembrie de parlamentul iranian, pentru a presa noua administraţie de la Washington să readucă SUA în cadrul tratatului JCPOA şi să ridice sancţiunile economice impuse asupra economiei iraniene.

Legea a fost prezentată drept „răzbunare” şi parte a răspunsului îndreptat împotriva Washington-ului pentru asasinarea, în ianuarie 2020, a liderului Gărzilor Revoluţionare, generalul Qassem Soleimani, cu drone americane. Soleimani era coordonatorul politicii de expansiune iraniană în Orientul Mijlociu, inclusiv în Irak şi Afganistan.

Citiți și Parlamentul iranian votează o lege care cere "distrugerea Israelului"

În ciuda campaniei anterioare a lui Biden, care promitea să restabilească rapid participarea SUA la acordul nuclear, SUA au transmis liderilor iranieni că trebuie să respecte, mai întâi, clauzele tratatului JCPOA. Teheranul susţine că Washingtonul a fost primul care a ieşit din tratat, astfel că este primul care trebuie să facă gesturi de reconciliere.