Comandantul armatei israeliene avertizează că are planuri de a ataca Iranul

Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014
Tanc israelian în Gaza, 31 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Şeful militar al Israelului a avertizat, marţi, administraţia Biden împotriva re-aderării la acordul nuclear din 2015 cu Iranul, chiar dacă acesta va avea clauze mai stricte, adăugând că a ordonat forţelor sale să intensifice pregătirile pentru o posibilă acţiune ofensivă împotriva Iranului în anul următor.

Comentariile Lt. Gen. Aviv Kohavi au survenit în momentul în care Israelul şi Iranul încearcă să facă presiuni asupra preşedintelui Joe Biden înainte ca noul preşedinte de la Casa Albă să facă un anunţ oficial cu privire poziţia faţă de programul nuclear iranian.

În Iran, liderii au spus că nu vor aştepta la nesfârşit ca Biden să acţioneze.

Acordul din 2015 a tras frâna programului nuclear al Iranului în schimbul relaxării sancţiunilor economice care îi paralizau economia. Israelul s-a opus puternic acordului, spunând că nu include garanţii suficiente pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară. Tel Aviv-ul a salutat retragerea administraţiei Trump din acord în 2018.

Biden a spus că va încerca să reînvie acordul, cu unele modificări.

Situaţia este tensionată şi de agresivitatea cu care Iranul şi-a accelerat progresele în programul său nuclear, anunţând că produce uraniu la o concentraţie de 20%, mult peste necesităţile programelor civile.

În cuvântarea sa adresată Institutului pentru Studii de Securitate Naţională, Kohavi a declarat că revenirea la acord, chiar şi cu unele îmbunătăţiri, „este rea din punct de vedere operaţional şi din punct de vedere strategic”. El a spus că permisiunea acordată Iranului de a continua un program nuclear ar fi „o ameninţare inacceptabilă şi va duce la proliferarea nucleară în întreaga regiune”. Iranul susţine că programul său nuclear are doar scopuri paşnice, deşi nu poate motiva dezvoltarea industriei nucleare în scopuri energetice, date fiind rezervele masive de ţiţei şi gaz natural.

Kohavi a afirmat că, având în vedere ameninţarea reprezentată de Iran, armata israeliană va fi pregătită să atace singură, dacă este necesar.

„Am instruit armata să pregătească o serie de planuri operaţionale pe lângă cele existente”, a spus el. „Ne ocupăm de aceste planuri şi le vom dezvolta în anul următor. Cei care decid să le îndeplinească, desigur, sunt liderii politici. Dar aceste planuri trebuie să fie pe masă".

Cu câteva ore înainte să se pronunţe Kohavi împotriva unui acord, Iranul l-a îndemnat pe Biden să se alăture acordului. „Fereastra oportunităţii nu va fi deschisă pentru mult timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al cabinetului iranian, Ali Rabiei.

Oficialii israelieni, inclusiv Kohavi, afirmă că Iranul se află într-o poziţie mult mai slabă decât în ​​2015, după ani de sancţiuni din partea administraţiei Trump. Ei spun că orice nou acord ar trebui să elimine clauzele „apus” care reduc treptat anumite limite ale activităţilor nucleare ale Iranului, să abordeze programul iranian de rachete de rază lungă şi implicarea şi sprijinul său militar pentru duşmanii Israelului din regiune.

Tensiunile din jurul Iranului au crescut constant. În ultimele zile ale mandatului lui Trump, Teheranul a confiscat un petrolier sud-coreean şi a început să îmbogăţească uraniul mai aproape de nivelurile necesare pentru scopuri militare - în timp ce SUA au trimis în regiune patrule cu bombardiere B-52, portavionul USS Nimitz şi un submarin nuclear.

Iranul şi-a înmulţit, de asemenea, exerciţiile militare, inclusiv lansarea de rachete de croazieră ca parte a unui exerciţiu naval în Golful Oman luna aceasta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe