Iranul ameninţă că “scufundă” navele de luptă americane

Iranul ameninţă că va scufunda navele de luptă americane, susţinând că dispune de arme secrete pentru a-şi pune ameninţarea în practică.
Contraamiralul iranian Ali Fadavi.
Contraamiralul iranian Ali Fadavi. (Captură Foto)

Un general iranian de rang înalt a declarat mass mediei de stat că Gărzile Revoluţionare ale Iranului ar putea “scufunda” navele americane de luptă.

“I-am informat pe americani că prezenţa lor în Golful Persic este un rău absolut”, a declarat contraamiralul Ali Fadavi, conform Israel National News. “Americanii sunt conştienţi de faptul că Iranul va distruge navele lor dacă acestea fac o mişcare greşită în regiune”.

În plus, el a avertizat SUA să nu îşi implice aliaţii în problemele din Orientul Mijlociu.

Fadavi susţine că Occidentul nu ştie despre capabilităţile maritime ale Iranului şi rachetele sale sol-aer. S-ar putea ca aceste arme să fi fost achiziţionate din China sau Rusia, conform Washington Times.

Noile ameninţări au loc după ce consilierul Casei Albe Ben Rhodes a dezvăluit faptul că americanii au fost informaţi greşit în legătură cu acordul nuclear încheiat anul trecut între Iran şi marile puteri. Sancţiunile economice împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul unei promisiuni că Teheranul îşi va restricţiona în mod semnificativ programul nuclear. Dar Iranul a testat de atunci mai multe rachete balistice.

“Am creat o cameră a ecourilor. Ei au spus lucruri care au validat ceea ce le-am oferit să spună”, a declarat Rhodes pentru New York Times Magazine.

Aparent, acordul a fost rezultatul unor discuţii secrete între Iran şi SUA, iar ceilalţi jucători nu au fost conştienţi de acest lucru.

În luna ianuarie, iranienii au capturat 10 marinari americani în Golful Persic şi i-au reţinut pentru o zi. A doua zi, într-un efort de a-i face de ruşine, Teheranul a publicat materiale video în care marinarii plângeau.

Marinarii aparent au pătruns în apele iraniene involuntar din cauză că navele lor au avut anumite defecţiuni mecanice. Navy Times a raportat că este normal ca alte naţiuni să ofere asistenţă când întâlnesc nave care au aceste tipuri de probleme.

“Marinarii profesionişti înţeleg că este o datorie şi o obligaţie să îi ajuţi pe alţi marinari care întâmpină probleme mecanice”, a declarat comandantul Kevin Stephens de la Comandamentul Central al Forţelor Maritime americane, adăugând că reţinerea marinarilor a fost o abordare “greşită”.