Iran: Ahmadinejad şi-a luat adio după opt ani de putere
Fostul preşedinte al Iranului Mahmoud Ahmadinejad şi-a luat adio de la poporul iranian după opt ani de putere şi după ce a obţinut, în 2009, al doilea mandat în urma unor alegeri pe care opoziţia reformistă le-a calificat drept frauduloase şi care au provocat un val de proteste, notează luni ziarul La Verdad.
Într-un interviu transmis vineri de postul naţional de televiziune, Ahmadinejad a asigurat că guvernul său 'a fost cel mai inocent din istoria ţării' şi că şi-a respectat toate promisiunile indiferent de acuzaţiile lansate împotriva lui şi a guvernului său. Cu privire la presiunile interne, el a făcut aluzie la o poezie, spunând 'de la colegi aşteptam colegialitate', mărturisind că 'reacţia noastră a fost să păstrăm tăcere şi să tratăm lucrurile cu înţelepciune'.
El a recunoscut că în timpul preşedinţiei sale a avut loc multă propagandă negativă şi a preconizat posibilitatea ca pe viitor lucrurile să se intensifice. Ahmadinejad a mulţumit poporului, liderului suprem, diferitelor religii, opozanţilor şi ţărilor pe plan internaţional care l-au susţinut. Fostul preşedinte a asigurat că în timpul mandatelor sale nu a semnat niciun document care să meargă împotriva intereselor poporului iranian.
Şeful statului, care în primele zile de la asumarea funcţiei sale a informat despre proprietăţile sale, a asigurat că acestea au rămas la fel, cu singura diferenţă că 'şi-a demolat casa şi a reconstruit un apartament pe patru niveluri astfel încât copiii să-i fie aproape'. Ahmadinejad, care l-a început se bucura de sprijinul liderului suprem, începând cu anul 2010 a intrat într-o înfruntare cu ayatollahul Khamenei şi ultraconservatorii religioşi care au acuzat anturajul preşedintelui de 'deviaţionism' şi abatere de la sistemul religios, de incompetenţă şi implicare în cazuri de corupţie.
În ultimele luni, tensiunile s-au acutizat între fostul preşedinte iranian şi sectorul ultraconservator, mai ales cu fraţii Larijani, dintre care unul este în fruntea puterii judiciare şi celălalt şef al parlamentului, şi cu persoane apropiate liderului spiritual. Un tribunal penal al provinciei Teheran l-a convocat la 26 noiembrie 2012 pe Ahmadinejad pentru a răspunde la acuzaţii nespecificate, în urma unui denunţ la adresa lui depus de liderul parlamentului, Ali Larijani.
Regimul teocratic musulman şiit din Irán a reprimat prin forţă protestele Mişcării Verzi reformiste, întruchipată de opozanţii Mousavi şi Karoubi, după alegerile din 2009 şi acuzaţiile de fraudă din partea opoziţiei. Cel puţin 30 de persoane au murit în acţiunile de reprimare a protestelor, potrivit cifrelor oficiale, şi peste 70 potrivit estimărilor opoziţiei. Mii de iranieni au fost arestaţi, dintre care mulţi au fost condamnaţi la închisoare şi chiar la spânzurătoare, fiind acuzaţi de conspiraţie, alături de forţele străine, pentru răsturnarea regimului islamic.