IPhonul "capitalist" în mâinile primei doamne a Chinei
alte articole
China este entuziasmată de prima sa doamnă, doamna Peng Liyuan, în vârstă de 50 de ani, soţia preşedintelui Xi Jinping. În aceste zile este lângă soţul ei, în vizită americană. În Trinidad-Tobago, fosta cântăreaţă de muzică patriotică, a cântat la tobe. O fotografie larg circulată pe Internet, dar retrasă în grabă de guvernul de la Beijing China, înfăţişează o doamnă Peng mai tânăra cu un sfert de veac decât acum, îmbrăcată în uniformă de armată şi cântând trupelor din Piaţa Tiananmen în 1989, după represiunea sângeroasă a disidenţilor. Dar chiar şi doamna Peng poate greşi. A folosit un iphone Apple.
Un fotograf de la Associated Press a surprins-o în timp ce lua un instantaneu cu ceea ce arată ca un iphone 5 în timp ce asista la un dans popular în apropiere de ruinele Maya din Chichen Itza.
Pe Weibo, Twitter-ul din China, s-a deschis o dezbatere: "De ce nu foloseşte un smartphone de marcă din China, la fel ca şi hainele, designed de un brand din Shanghai?”. Cineva este foarte îngrijorat (în mod ironic, normal) pentru securitatea naţională: "Dacă are întotdeauna iphone-ul în geantă, aceasta înseamnă că poate fi urmărită în orice moment prin GPS?" (Global Positioning System), a scris un blogger.
Dar cazul de iphone în mâinile zâmbitoarei doamne Peng, filmată alături de preşedintele Republicii Populare Chineze, are, de asemenea, o implicare politică.
În luna martie, Apple a fost atacat de presa de la Beijing, cu tonuri care au reînviat conflictul ideologic între comunism şi capitalism. Cotidianul Poporului a intitulat un editorial "Hai să terminăm cu aroganţa incomparabilă a Apple". Urmate apoi acuzaţii de "necinste şi lăcomie, care reflectă sensul tradiţional de superioritate al Occidentului."
Totul a început cu un serviciu al televiziunii de stat CCTV, care într-un program s-a plâns de serviciul de clienţi al Apple, unde mulţi cumpărători chinezi ale celor mai recente modele de iphone care au avut probleme au primit o asistenţă de mâna a doua, diferită de standardele existente pe piaţa din SUA, unde echipamentul defect este înlocuit în garanţie.
Chinezilor le-au fost "revizuite" iphone-urile, şi apoi returnate în aceeaşi configuraţie după înlocuirea părţilor defecte. Garanţia ar fi doar un an, şi nu doi ca şi în restul lumii. Apple a reacţionat cu o scurtă declaraţie în care asigură că va lua în considerare avizul şi sugestiile publicului dar că se adaptează la legislaţia chineză. Nimic mai mult.
Cotidianul Poporului a decis să intervină şi a scris: "Apple trebuie să fi gândit: de ce o veche ţară orientală în curs de dezvoltare merită acelaşi serviciu ca acela al cumpărătorilor occidentali? Un exemplu clasic de lăcomie capitalistă".
Dar conflictul ideologic între comunism şi capitalism continuă. Marţi, biroul primei doamne americane a declarat pentru New York Times că Michelle va rămâne la Washington alături de fiicele sale, care sunt pe punctul de a termina anul academic, în timpul vizitei primei doamne chineze în America.
Este o lovitură pentru liderii Partidului ce vedeau în summitul din 7-8 iunie din California o oportunitate importantă pentru a face cunoscut Americii şi lumii "farmecul" primei doamne a Chinei, Peng Liyuan, în încercarea de a oferi o imagine mai favorabilă a liderilor chinezi. Desigur, ştirea încă nu apăruse în presa chineză zilele trecute.