Ionuţ Dumitru(Raiffeisen Bank): BNR va reduce probabil rezervele la lei la 12-13%, pentru a stimula creditarea în lei

Epoch Times România
29.03.2012

Banca Naţională a României (BNR) va reduce probabil rezervele minime obligatorii la lei până la 12-13%, de la un nivel de 15% în prezent, la următoarea şedinţă de politică monetară, cu scopul de a stimula creditarea în lei, a declarat economistul-şef al Raiffeisen Bank România.

"Reducerea dobânzii cheie la 5,25% se va reflecta probabil într-un acces mai facil la creditele în lei. Evoluţia inflaţiei este una favorabilă, ceea ce justifică reducerea dobânzii de politică monetară", a menţionat Dumitru.

Economistul-şef al Raiffeisen Bank România a adăugat că se aşteaptă la încă o reducere de 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară la următoarea şedinţă, şi chiar la o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei, urmând ca după următoarea şedinţă BNR să rămână "în aşteptare".

"Banca centrală va reduce probabil rezervele minime obligatorii la lei la 12-13%, de la un nivel de 15% în prezent, cu intenţia de a da un stimul mai puternic creditării în lei", a mai spus Dumitru.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale a decis joi reducerea dobânzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,25%, începând cu data de 30 martie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politică monetară.

Consiliul de Administraţie al băncii centrale modificase la începutul lunii februarie dobânda cheie la 5,50%.

În noiembrie 2011, Banca Naţională a României (BNR) redusese dobânda cheie la 6%, după ce o menţinuse neschimbată din mai 2010, la 6,25%. Ulterior, la începutul anului 2011, BNR a redus dobânda cheie la 5,75%.

Totodată, banca centrală a menţinut joi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelurile actuale, de 15% pentru pasivele în lei şi de 20% pentru cele în valută ale băncilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor