Ionuţ Dumitru: Economia ar putea reveni pe plus în T2, recesiunea va fi atunci una tehnică, scurtă

Economia României ar putea reveni pe plus în trimestrul al doilea din acest an şi atunci recesiunea va fi una tehnică şi de scurtă durată, a adeclarat, pentru NewsIn, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.
Epoch Times România
09.03.2012

Economia României ar putea reveni pe plus în trimestrul al doilea din acest an şi atunci recesiunea va fi una tehnică şi de scurtă durată, a adeclarat, pentru NewsIn, economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru.

"În mod normal, cu informaţiile disponibile acum, putem spune că trimestrul doi are toate şansele să fie cu plus şi dacă ar fi recesiune, atunci să fie doar în trimestrele 4 şi 1, o recesiune tehnică, scurtă, dar nu ştim ce se întâmplă la nivel european. Înclusiv aceste două scăderi sunt generate de deteriorarea economiei europene. Trimestrul patru a fost pe minus pentru că industria şi exporturile au încetinit foarte mult", a spus Ionuţ Dumitru.

El a declarat că dacă prin intrarea în recesiune înţelegem două trimestre consecutive de scădere, probabil că putem vorbi de o intrare în recesiune a economiei româneşti, în condiţiile în care avem trimestrul patru cu minus şi primul trimestru din acest an, probabil, tot cu minus.

De asemenea, el a declarat că definiţa aceasta relativ tehnică a recesiunii nu are fundamente economice prea solide. În America, intrarea şi ieşirea din recesiune sunt definite după un set mult mai larg de indicatori şi, astfel, recesiunea trebuie privită prin prisma a mai multor indicatori.

"În momentul de faţă nu ştim ce ne aşteaptă la orizont, atâta timp cât noi nu gasim resursele de creştere economică şi în planul cererii interne suntem dependenţi de cererea externă, care este legată de economia europeană. În momentul de faţă mai toţi analiştii aşteaptă pentru zona euro o recesiune în 2012, de minus 0,5%, urmată de plus în 2013. Observatorii pieţei văd în acest moment o recesiune de scurtă durată în zona euro", a mai spus Dumitru.

Ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi, a declarat vineri că este posibilă, din punct de vedere tehnic, intrarea în recesiune în T1, ca urmare a condiţiilor nefavorabile din februarie, care au stopat livrările de mărfuri, dar că la nivel de an se menţine prognoza de creştere de 1,5-2%.

”În februarie a fost o scădere a veniturilor cauzată de vreme, fiind un blocaj al mărfurilor. Ne aşteptăm ca această cerere să revină, ceea ce se va vedea îm perioada următoare. Tehnic, ar putea să fie o scădere faţă de trimestrul patru, tehnic este posibil să intrăm în recesiune. Per ansamblu, pe tot anul creşterea va fi de 1,5-2%. În trimestrul I avem neşansa vremii, pentru ca nu s-au putut livra bunurile”, a precizat Drăgoi.

Pentru primul trimestru din 2012, calculat an la an, prognoza arată o creştere de 1,2% a PIB-ului.

Produsul intern brut (PIB) al României a scăzut în ultimul trimestru din 2011 cu 0,2%, în termeni reali, faţă de trimestrul anterior (date ajustate sezonier), în timp ce, la nivel de an, economia a avansat cu 2,5% faţă de 2010 (în serie brută).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor