Ion Ţiriac pe cale să încheie cea mai mare tranzacţie de după criză din sistemul bancar românesc

Ion Ţiriac, om de afaceri
Ion Ţiriac, om de afaceri (Epoch Times România)

Ion Tiriac pune la cale cea mai mare tranzacţie de după criză, din sistemul bancar românesc . Fostul tenisman a decis să-şi vândă participaţia de 45,059% din titlurile UniCredit Tiriac Bank către grupul italian UniCredit, acţionar majoritar al băncii, în cadrul opţiunii de exit convenite între acţionari, scrie Mediafax, care citează surse bancare.

Acţiunile vor fi vândute prin intermediul companiilor Redrum Internaţional Investments B.V. - 24,8310361% din capitalul social şi Vesanio Trading Limited - 20,2286933% din capitalul social.

Conform publicaţiei italiane Messaggero, grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Ţiriac, urmând ca semnarea să aibă loc într-o săptămână, iar perfectarea tranzacţiei să aibă loc până la Crăciun. Afaceristul român ar urma să încaseze pentru participaţia sa 700 milioane de euro, parţial în numerar.

Contactat, Ion Ţiriac nu a dorit să comenteze aceste informaţii. Nici reprezentantul UniCredit Media Relations, din Italia, nu a dorit să comenteze pe acest subiect.

Potrivit Mediafax, UniCredit Ţiriac Bank a apărut prin fuziunea UniCredit România, HVB Bank România şi Banca Ţiriac, proces care s-a finalizat în 2007.

Până în 2006, instituţia a funcţionat sub numele Banca Comercială Ion Ţiriac din 1991 până la 31 august 2006, când a fuzionat prin absorbţie cu HVB Bank România SA, iar timp de un an a activat sub denumirea Banca Comercială HVB Ţiriac SA. La 1 iunie 2007 a fuzionat prin absorbţie cu UniCredit România SA - bancă absorbită, din care a rezultat UniCredit Ţiriac.

La finele lui 2013, UniCredit Ţiriac se află pe poziţia a patra în sistemul bancar, cu o cotă de piaţă de circa 7%, după BCR, BRD şi Banca Transilvania.

95,56% din acţiunile UniCredit Ţiriac Bank sunt deţinute de UniCredit Bank Austria, divizia internaţională prin care grupul italian UniCredit controlează majoritatea afacerilor pe care le are în regiune. Pentru restul de acţiuni, Ţiriac putea să exercite anual opţiunea de exit convenită cu UniCredit, atunci când grupul italian a preluat operaţiunile Bank Austria, care deţinea HVB România SA.

După ieşirea omului de afaceri din acţionariatul băncii, grupul italian va analiza dacă va mai păstra, cel puţin pentru o perioadă, denumirea UniCredit Ţiriac Bank.

Ion Ţiriac este unul dintre cei mai bogaţi români, averea sa fiind estimată la peste 800 de milioane de euro.