Ion Sturza: Absenţa deputaţilor este tot un fel de vot, o lipsă de suport faţă de Guvern

Şedinţa parlamentului în care premierul desemnat Ion Sturza trebuia să prezinte programul de guvernare şi cabinetul de miniştri a fost boicotată de unii parlamentari moldoveni. Din lipsă de cvorum, mandatul premierului desemnat s-a încheiat. Preşedintele Timofi trebuie să propună un nou candidat.
Ion Sturza
Ion Sturza (yupi.md)

Candidatul la funcţia de prim-ministru, Ion Sturza s-a arătat dezamăgit că din cauza lipsei cvorumului parlamentar nu a avut posibilitate să prezinte Parlamentului echipa de miniştri şi programul de guvernare.

Premierul desemnat de către Nicolae Timofti a declarat că absenţa deputaţilor de la şedinţa parlamentului de luni, 4 ianuarie este tot un fel de vot al aleşilor moldoveni, astfel că mandatul acestuia s-a încheiat.

„Lipsa de cvorum nu ne-a permis să ne expunem programul de guvernare şi să prezentăm echipa, dar şi neprezenţa deputaţilor este tot un fel de vot, o lipsă de suport a Guvernului şi a programului pe care eu l-am prezentat şi respectiv comportamentul meu va fi ca atare. După cum a menţionat şi dl preşedinte al Parlamentului, Andrian Candu, cu acest exerciţiu mandatul meu a fost finalizat. Voi avea acum o întâlnire cu dl preşedinte, Nicolae Timofti, unde, simbolic spus, voi întoarce mandatul şi d-lui va acţionă în conformitate cu Constituţia şi cred că va demara noi consultări pentru a avea un candidat”, a declarat Sturza după şedinţa specială de astăzi, considerată eşuată.

Întrucât premierul desemnat a fost asigurat că şedinţa se va ţine, acesta a mizat că va fi cvorum „Am considerat că deputaţii trebuie să-şi îndeplinească funcţiile care reies din Constituţie şi din legile statului, să-şi întrerupă vacanţele, şi să revină în sală. Din păcate lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a precizat Sturza.

Potrivit candidatului la funcţia de prim-ministru, următoarea perioadă ar putea fi pentru Moldova una „mai turbulentă”, întrucât se va încerca din nou identificarea majorităţi parlamentare, „acea majoritate să vină cu un nou candidat şi acest candidat cu echipa guvernamentală să treacă prin purgatoriul societăţii. Anticipez un măcel mediatic”.

Deşi se aştepta să nu obţină votul de încredere al Parlamentului, Sturza a rămas totuşi „surprins” de lispa de responsabilitate a unor deputaţi din Parlament.

„Am fost surprins pentru ca toate mesajele care veneau, inclusiv din partea PD au fost că va fi cvorum, dar ştiam că există şi o tendinţă „Hai să nu-i dăm voie lui Sturza să vorbească în Parlament, căci vom fi terminaţi din punct de vedere mediatic”. Cred că a fost greşită totuşi această tactică care până la urmă a fost şi implementată”, a mărturisit Sturza.

Fiind întrebat dacă consideră că în spatele acestui scenariu s-ar afla Plahotniuc, Sturza a evitat să dea un răspuns concret, adăugând totuşi că „funcţia de negociator pentru formarea unei majorităţi şi a unui Guvern, astăzi Partidul Democrat a delegat-o d-lui Plahotniuc”.

La final, Ion Sturza a ţinut să precizeze că va continua să colaboreze în aceeaşi formulă de maximă transparenţă, atât cu societatea civilă cât şi cu presa. Mai mult decât atât, dacă acum două săptămâni, când a fost desemnat în calitate de candidat, acesta simţea „în spate un gol imens” fiind unul al sistemului, astăzi consideră că "în spatele meu cred că sunt zeci sau sute de mii de oameni care cred că în Moldova se pot schimba lucrurile spre bine".

Urmează să aibă loc noi consultări între preşedintele Nicolae Timofti şi fracţiunile parlamentare pentru a fi înaintată o nouă candidatură la funcţia de prim-ministru al Moldovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe