Ion Iliescu vrea congres extraordinar al PSD, pentru mobilizarea electoratului
alte articole
Mentorul PSD, Ion Iliescu, a declarat vineri, la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus, că rezultatul obţinut la alegerile prezidenţiale nu este doar eşecul lui Victor Ponta, ci al întregului partid şi a reiterat ideea că se impune un congres extraordinar, pentru a da un semnal de mobilizare electoratului şi totodată pentru a face o analiză a rezultatului alegerilor prezidenţiale.
"Eu am şi lansat această idee, de fapt este o chestie firească, va trebui ca organele executive de partid şi apoi un congres special să facă o analiză serioasă şi să tragă concluziile cuvenite, cum anume să se pregătească. Cred că da, vom discuta şi vom vedea, părerea mea este că se impune un congres tocmai pentru a da un semnal de mobilizare a forţelor de care dispunem", a declarat Iliescu, citat de hotnews.
Întrebat dacă Congresul este necesar şi pentru a da un semnal de schimbare a echipei de conducere a PSD (în contextul în care există voci în PSD care cer demisia lui Liviu Dragnea), Iliescu a eludat un răspuns concret: "Asta e altceva. Se va discuta şi...".
Iliescu a mai opinat că şi la ultimele alegeri prezidenţiale a fost vorba despre un vot negativ, pentru că totdeauna în ultimii 25 de ani au existat voturi pro şi voturi contra, la care s-a adăugat reacţia electoratului "la ceva care nu i-a oferit satisfacţia cuvenită":
"Nu e vorba numai de campanie, e percepţia... Eu nu vreau să dau calificative, dar este percepţia electoratului, deci trebuie să stăm să analizăm mai atent şi asta trebuie să o facă oamenii responsabili din partid, să fie un Birou executiv şi un Consiliu Naţional, poate şi un Congres extraordinar, care să analizeze şi să dezbată şi să tragă toate concluziile cuvenite la nivel de centru, la nivel de organizaţii locale, pentru programul partidului, pentru perioada următoare. Urmează doi ani nu uşori şi alegerile parlamentare din 2016. Deci, oricum partidul trebuie să vină cu un proiect, cu un program pentru următorii doi ani şi pentru alegerile parlamentare din 2016. Aşa se impune", a opinat preşedintele de onoare al social-democraţilor.
În viziunea fostului preşedinte, eşecul la ultimele alegeri a fost unul politic şi se impune "o analiză serioasă a cauzelor, pentru că e un semnal din partea electoratului."
Reamintim că imediat după înfrângerea premierului Ponta în alegeri, în PSD a început degringolada iar fruntaşii partidului au început să-şi sară la gât reciproc. Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a cerut ieşirea de la guvernare a PSD, Dan Şova şi Marian Vanghelie, au solicitat demisia lui Dragnea şi, mai mult, senatorul Şerban Nicolae, autor al proiectului de modificare a Codului Penal vizând trimiterea în închisoare a jurnaliştilor care dezvăluie informaţii din dosarele penale, a cerut printr-o scrisoare deschisă excluderea din partid a lui Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta şi a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, acuzându-i că sunt "rapace, impostori şi sforari."
La rândul său, Liviu Dragnea, cel care a avut pe mână bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi a ţinut relaţia cu aleşii locali, responsabili de organizarea alegerilor în teritoriu, a cerut, pe linia agreată de Ion Iliescu, organizarea unui Comitet Executiv pentru "o analiză serioasă, raţională a fenomenului de la turul doi" şi rămânerea la guvernare.
În timp ce pesediştii se acuzau reciproc pentru eşecul preluării Cotroceniului prin Victor Ponta, în societatea civilă înfrângerea premierului era văzută ca o victorie a demnităţii românilor împotriva unui sistem corupt care a încercat să le jefuiască până şi dreptul la vot, drept dovadă modul în care Guvernul a organizat votarea în diaspora.