Ion Caramitru: ”Comunismul n-a dispărut în România. Muzeul Comunismului trebuie populat cu exemplare vii” (video)

”Este limpede pentru toată lumea – comunismul n-a dispărut din România. Un muzeu al comunismului ar trebui să aibă două camere – una până în 1989 şi una după 1989, populată cu exemplare vii”, a declarat fostul ministru al Culturii într-o dezbatere.
Ion Caramitru (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)
Matei Dobrovie
23.03.2016
Se încarcă player-ul...

”În structura de bază nu s-a întâmplat mai nimic, iar cei mai ortodocşi comunişti de ieri sunt cei mai sălbatici capitalişti de azi. Ei sunt într-o perioadă de pasaj în puşcării, dar vor ieşi şi mai puternici decât au intrat pentru că averile le-au rămas intacte. Lucrul acesta a întârziat la nesfârşit aşa-zisa privatizare a mijloacelor de bază ale economiei, cu sloganuri comuniste de tipul - Noi nu ne vindem ţara sau Vin moşierii - pentru a face schimbarea între primul şi al doilea eşalon al sistemului comunist”, a afirmat Ion Caramitru în cadrul dezbaterii ”Muzeul comunismului în România”, organizată de Centrul de Studii în Istorie Contemporană (CSIC), în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer.

El a povestit cum au intrat în studioul 4 al TVR în 22 decembrie 1989 şi li s-a spus că nu se poate emite pentru că nu există curent, dar după 10 minute a venit şi curentul. ”Noi, cei din studio am fost filmaţi pe ascuns cu camerele de luat vederi de operatori. Ceauşescu era liber şi nimeni nu ştia dacă are sprijin şi vine Securitatea peste noi. În studioul 4 cu banderole de revoluţionar se aflau securiştii televiziunii, ceea ce am aflat mai târziu, care conform legii recunoştinţei acum primesc şi ei indemnizaţii pentru că erau acolo. Ei au venit cu imagini pentru a demonstra că au fost acolo. Se juca la două capete. Securitatea se aştepta ca Ceauşescu să se întoarcă şi să-l aibă sub obroc, şi am fi fost împuşcaţi pentru că ocupasem o instituţie publică, dar dacă n-a venit, au ieşit şi ei revoluţionari la rândul lor. E o fază a muzeului viu. Personajele comunismului pe care le-am condamnat sunt vii şi printre noi”, a explicat el.

Directorul Teatrului Naţional a mai arătat că s-a pus problema în 1990 ca Palatul Parlamentului să devină muzeul Mondial al comunismului, care ar fi putut face din Bucureşti un oraş turistic interesant, dar foştii comunişti, actuali socialişti, s-au opus, iar Casa Poporului a ajuns ce a vrut Ceauşescu – centrul politicii curente româneşti.

Ion Caramitru a povestit şi cum a inspectat Casa Poporului după 1989. ”Am petrecut acolo o săptămână întreagă, cam 6 ore pe zi, şi n-am reuşit să vizităm tot. Sub sălile de şedinţă este un buncăr, care nu era gata la ora aceea, cu trei ieşiri de urgenţă, construite pentru fuga cu maşina sau cu vagoane de metrou. Acolo e o zonă unde se poate face muzeul”, a concluzionat fostul ministru al Culturii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor