"Ordonanţele-elefant". Grindeanu, pregătit de o decizie "fermă": Vom adopta asumat soluţia cea mai bună

Premierul Sorin Grindeanu se pregăteşte să ia o decizie finală pe marginea proiectelor care vizează graţierea şi modificarea Codurilor penale, subiect care a declanşat cele mai mari proteste de stradă de după Revoluţie.
Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu (Florin Chirila/Epoch Times)

După ce ministrul Justiţiei Florin Ioradche îi va prezenta concluziile care se vor desprinde după dezbaterea publică legată de graţiere şi modificarea Codurilor penale, premierul Sorin Grindeanu are de gând să ia "o decizie fermă" şi asumată pe acest subiect.

"Mâine [luni - n.r.] are loc o dezbatere publică. I-am cerut ministrului Justiţiei să îmi prezinte concluziile Ministerului şi calea pe care o să urmăm în perioada următoare, pentru că e absolut necesar să ştiu poziţia titularului de filă astfel încât, asumat înainte mergem şi adoptăm soluţia cea mai bună. Deocamdată, toate aceste lucruri sunt la Ministerul Justiţiei care are datoria în perioada următoare să vină cu ceea ce înseamnă măsuri din acest punct de vedere, graţiere şi nu doar graţiere.

Aştept propunerile din partea Ministerului Justiţiei, nu vreau să mă antepronunţ. Aceste propuneri, sper să vină în următoarele zile astfel încât să luăm o decizie fermă în ceea ce priveşte acest subiect", a declarat duminică seară, la Antena 3, Sorin Grindeanu, citat de Agerpres.

În ceea ce priveşte modalitatea în care vor fi adoptate măsurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale, premierul a explicat că există trei variante posibile: ordonanţe de urgenţă, prin asumarea răspunderii Guvernului, sau prin proiecte de lege. "Toate aceste trei modalităţi sunt absolut legale", a aprecizat Grindeanu.

Pe de altă parte, premierul a punctat că nu doar graţierea rezolvă problemele din penitenciare, este nevoie şi de alte măsuri în paralel.

"Am prevăzut în bugetul pe anul acesta la Ministerul Justiţiei sume de bani astfel încât să se dubleze alocaţia pentru hrană. Ştiu că ministrul Justiţiei în aceste zile a făcut un tur în foarte multe penitenciare pentru a vedea condiţiile. Mai trebuie să facem măsuri alternative. Şi graţierea face parte din măsurile pe care trebuie să le luăm, împreună cu celelalte. Aştept de la Ministerul Jsutiţiei, ca şi prim-ministru, pentru că până în acest moment nu-mi este foarte clar ce vor propune, dar e dreptul Ministerului Justiţiei, ca şi titular, să vină cu propunerea pe care o consideră cea mai potrivită din acest punct de vedere şi o vor face", a subliniat Grindeanu.

În context, premierul a susţinut că Guvernul trebuie să fie foarte atent "nu neapărat pe conţinut, ci pe proceduri".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne