Iohannis: UE trebuie să sprijine mai mult societatea civilă din Rusia

Uniunea Europeană trebuie să sprijine mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja şi învesti în contacte, schimburi de vederi şi politici circumscrise contactelor interumane, este de părere preşedintele Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.10.2016

Pe masa discuţiilor liderilor UE care se vor reuni la Bruxelles, în cadrul Reuniunii Consiliului European din 20-21 octombrie, se va aborda problema relaţiilor externe ale Uniunii Europene, iar accentul se va pune aici pe relaţia cu Federaţia Rusă, a declarat miercuri, înainte de participarea la întrevedere, preşedintele Klaus Iohannis.

"Cu privire la acest subiect, voi susţine importanţa menţinerii unităţii Uniunii pe baza principiilor comune agreate. Şi, pentru a fi foarte bine înţeles, voi menţiona aceste principii, care au fost agreate de către statele membre ale Uniunii. Acestea se referă la implementarea completă a înţelegerilor de la Minsk, consolidarea relaţiilor cu partenerii estici şi alţi vecini ai UE, consolidarea rezilienţei Uniunii, în particular, în contextul securităţii energetice, a ameninţărilor hibride şi ale comunicării strategice, necesitatea unei angajări selective cu Rusia, nu doar pe aspecte de politică externă, şi voinţa de a sprijini mai mult societatea civilă din Rusia de a se angaja şi învesti în contacte, schimburi de vederi şi politici circumscrise contactelor interumane", a declarat Iohannis.

Potrivit preşedintelui, relaţia cu Rusia va fi discutată şi din perspectiva situaţiei din Siria, context în care România va susţine necesitatea unei implicări responsabile pentru găsirea unor soluţii durabile la această criză.

"După părerea noastră, este nevoie de încetarea de urgenţă a bombardamentelor nediscriminatorii din Alep şi, în general, de încetarea imediată a ostilităţilor din Siria, şi crearea condiţiilor pentru accesul ajutoarelor umanitare. Se impune, totodată, reluarea procesului politic de negociere, care, în niciun caz, nu poate fi înlocuit de o soluţie militară", a punctat Iohannis.

Întrebat de presă dacă crede că ar putea escalada conflictul din Siria - unde pare să fie un conflict între Rusia şi Statele Unite - şi cum ar putea fi implicată România în ceea ce se întâmplă acolo, şeful statului a replicat:

"Noi sperăm să nu avem parte de escaladări. De asta am şi spus, sunt de părere că trebuie să înceteze bombardamentele asupra civililor, în special acum în zona Alepului, dar trebuie să înceteze ostilităţile, altfel nu se poate negocia o soluţie politică de pace. Şi, după părerea mea, o soluţie militară este imposibilă."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor