Iohannis: Stabilitatea Turciei este importată pentru securitatea regională, europeană şi internaţională

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)

Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale ţării noastre în Turcia sunt pregătite să acorde toată asistenţa necesară cetăţenilor români aflaţi în Turcia, transmite Administraţia Prezidenţială, ca reacţie la lovitura de stat eşuată din Turcia.

Preşedintele României a fost şi este în contact permanent cu instituţiile române competente cu privire la situaţia din Turcia, încă de la începutul evenimentelor.

Turcia este un partener strategic al României şi aliat în cadrul NATO, iar stabilitatea ţării, pe baza respectării democraţiei şi instituţiilor democratic alese de poporul turc, este importantă pentru securitatea regională, europeană şi internaţională.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă speranţa că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistenţa necesară, în caz de nevoie, cetăţenilor români aflaţi în Turcia.", se precizează într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Reamintim că cel puţin 60 de persoane au fost ucise şi alte peste 1.000 rănite, în urma schimburilor de focuri şi exploziilor ce au zguduit Istanbulul şi Ankara.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere zburând deasupra Ankarei şi soldaţi ocupând poziţii pentru a bloca podurile peste Strâmtoarea Bosfor. Ulterior, aeroporturile au fost închise şi accesul la reţelele sociale a fost blocat iar peste noapte, soldaţii rebeli au preluat controlul asupra televiziunii de stat TRT, care a anunţat o stare de asediu şi legea marţială la nivel naţional. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.