Iohannis, poziţie fermă: "Scoaterea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor-şefi, o greşeală fundamentală"

Într-o îndelung aşteptată luare de poziţie, Iohannis a dezavuat public controversatele propuneri de modificare a legilor Justiţiei.
Klaus Iohannis (Florin Chirilă/Epoch Times)
Loredana Diacu
26.09.2017

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, marţi seară, propunerile de modificare a legilor Justiţiei formulate de Tudorel Toader, opinând că eliminarea rolului preşedintelui din numirea procurorilor-şefi este o greşeală fundamentală, căci doar prin prezenţa preşedintelui în această procedură ţara noastră a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută nu doar pe plan european, ci şi în plan mondial.

"Personal m-am exprimat faţă de această intenţie a aşa-zisei reforme a legilor Justiţiei şi mi-am exprimat clar opinia că multe puncte de acolo mi se par eronate şi abordările greşite. (...) Sunt foarte multe puncte pe care trebuie să le analizeze cei vizaţi direct, ţin de organizarea Justiţiei, dar două lucruri mă îngrijorează foarte mult - faptul că preşedintele se propune a fi scos din procedura de numire a procurorilor-şefi mi se pare o greşeală fundamentală, fiindcă doar prin prezenţa preşedintelui în această procedură România a ajuns să aibă o activitate anticorupţie consistentă, recunoscută nu numai european, ci în plan mondial şi preşedintele este, şi nu vorbesc doar de persoana lui Klaus Iohannis, ci de preşedintele României, este garantul că lupta anticorupţie nu este subjugată politic", a declarat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Cotroceni.

Iohannis s-a declarat profund îngrijorat şi de propunerea de trecere a Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, ceea ce aduce riscul unei presiuni politice asupra unui for ce ar trebui să fie independent.

"A doua chestiune care se regăseşte în aşa-zisa reformă a Justiţiei şi care mă îngrijorează profund este faptul că se propune ca Inspecţia Judiciară să nu mai fie subordonată CSM, care conform Constituţiei garantează independenţa Justiţiei, şi să fie subordonată Ministerului Justiţiei, care este un organism eminamente politic şi faptul că actualul ministru nu este membru de partid nu schimbă nimic. În principiu, Guvernul este unul politic, format din politicieni şi subordonarea Inspecţiei Judiciare unui ministru evident aduce cu ea riscul unei presiuni politice asupra Inspecţiei Judiciare", a declarat Iohannis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor