Iohannis: Încă există politicieni care susţin sus şi tare că MCV trebuie menţinut. Asta nu ne ajută
alte articole
Menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) impus de Uniunea Europeană este o chestiune care generează destul de multă nemulţumire în România, fiindcă progresele ţării noastre sunt evidente, sunt măsurabile şi sunt recunoscute de cei care ne vizitează din când în când să urmărească cum progresăm, a declarat joi, la o dezbatere, preşedintele Klaus Iohannis.
"Şi, totuşi, discuţia şi în acest moment de fazing out nu este una foarte intensă şi, în continuare, sunt unii actori europeni care au impresia că România nu este bine adecvată pentru nucleul Uniunii. Noi credem că suntem", a punctat Iohannis.
Întrebat care sunt perspectivele României, în concret, începând cu anul 2017 pe marginea acestui subiect, şeful statului a replicat:
"În ceea ce priveşte MCV, eu pornesc de la premisa că ceea ce am discutat cu Preşedintele Comisiei Europene, cu Jean-Claude Juncker, şi anume că până la sfârşitul mandatului acestei Comisii se va produce un phasing out este real şi se va realiza. Phasing out însemnând că se renunţă gradual până când în 2019, spre sfârşitul anului 2019, mecanismul MCV să nu mai existe ca atare. Noi ne străduim şi există discuţii, Ministerul Justiţiei cu organismele europene negociază şi discută ca să găsim eventual un termen mai rapid de terminare a programului MCV".
Preşedintele a subliniat că România este capabilă să internalizeze toate procedurile MCV-ului şi toţi cei care sunt de bună credinţă recunosc acest lucru. Pe de altă parte, "nu toată lumea este neapărat de bună credinţă şi sunt în continuare şi tehnicieni, dar şi unii politicieni, şi chiar şi de-ai noştri, care susţin sus şi tare că MCV-ul trebuie dus up-calendar, ceea ce nu este corect şi nu ne ajută cu nimic."